Oroszország újra legalizálni készül a kriptovalutákat és észak-koreai fegyvereket használ

Oroszországban új törvényjavaslatok kerülnek tárgyalásra, amelyek a kriptovaluták használatát szabályoznák, miközben az orosz hadsereg állítólag észak-koreai fegyvereket használ az ukrajnai konfliktusban.

Az orosz Állami Duma kedden jóváhagyta az új törvényt, amely lehetővé teszi a kriptopénzek használatát nemzetközi fizetésekhez. A törvényjavaslatokat a Föderációs Tanács szenátorainak gyors jóváhagyása követi majd, mielőtt Vlagyimir Putyin elnök aláírná őket. A törvényjavaslatok szeptember 1-jén léphetnek hatályba, és céljuk, hogy megkönnyítsék a vállalatok számára a külföldi fizetéseket az amerikai szankciók miatt. A kriptovaluták használatát korábban problémásnak tartották a hazai piac fejlődése szempontjából, de most úgy tűnik, hogy a kriptót hasonlóan fogják szabályozni, mint a külföldi valutákat Oroszországban. A kriptovaluták használata segíthet Oroszországnak a nyugati szankciók megkerülésében, és a kormányzat nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a jelenséget.

Az orosz központi bank korábban általános tilalmat javasolt a kriptovaluták használatára és létrehozására, de az álláspontjuk enyhült, és tavaly év végén támogatták a kriptopénzek és bányászat kísérleti használatát határokon átnyúló elszámolásokban. A törvény értelmében az Orosz Nemzeti Bank lesz felelős minden kriptopénzzel kapcsolatos kérdésért, és több más szervezet is részt vesz majd az ellenőrzésben. Elvira Nabiullina jegybankelnök kedden azt mondta, hogy már tárgyalnak a kísérlet feltételeiről minisztériumokkal és hivatalokkal, vállalkozásokkal, és arra számítanak, hogy az első ilyen fizetések még az év vége előtt megtörténnek.

A kriptovaluták mellett Oroszország a fegyverek terén is új fejleményekkel szembesül. Elemzők szerint Oroszország már tavasszal használta az észak-koreai Bulszae-4-es páncéltörő rakétarendszert, amellyel egy brit AS-90-es önjáró tarackot lőttek ki. A rakéta Oroszország területéről érkezett, és a harkivi fronton megjelent egy phenjani Bulszae-4-es önjáró páncéltörő rakétarendszer is. Észak-Korea és Oroszország tagadja, hogy fegyverekkel üzletelnének, de sok bizonyíték utal arra, hogy az orosz hadsereg észak-koreai fegyvereket használ Ukrajnában.