Brazília: Úszó hazazavarása és a szupergazdagok megadóztatása

Két brazil úszó, Ana Carolina Vieira és Gabriel Santos az Eiffel-torony jogosulatlan látogatása miatt került bajba, Vieira kizárását, míg Santost figyelmeztetést kapott. Vieira a közösségi médiában szexuális zaklatásról és embertelen bánásmódról is beszélt, míg Brazília a G20-as csúcstalálkozóra készülve egy 2%-os globális adót javasol a szupergazdagokra a zöld átmenet finanszírozására.

Az olimpiai faluból engedély nélkül távozó Ana Carolina Vieira kizárásra került hazája olimpiai küldöttségéből, Gabriel Santos pedig figyelmeztetést kapott. A brazil Olimpiai Bizottság közleménye szerint a döntést a sportág technikai bizottságával és a brazil vízisport-szövetség tagjaival egyetértésben hozták meg. Gustavo Otsuka, a brazil úszócsapat vezetője szerint az olimpiai részvétel nem szórakozás, hanem Brazília képviselete, és az adófizetőknek tartoznak elszámolással.

Vieira a közösségi médiában vádolta meg a sportvezetést, állítása szerint nem tudott beszélni senkivel, és korábban a csapaton belüli zaklatással kapcsolatban sem kaptak választ a panaszaira. A szövetség válaszul kiadott közleményében tagadta a vádakat, és azt állította, hogy Vieirát tisztelettel, odafigyeléssel és törődéssel bántak, és minden szükséges támogatást megkapott a távozásakor.

A gazdasági fronton Brazília egy 2%-os globális adót javasol a zöld átmenet finanszírozására, amelyet a világ 100 leggazdagabb családjától várnak, akiknek a vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt. A G20 országok környezetvédelmi miniszterei Brazíliában üléseztek, és Ana Toni, a környezetvédelemért felelős megbízott brazil államtitkár szerint elvben senki sem ellenezte a javaslatot.

Az Observer szerint sok kormány nem bírálja nyilvánosan a javaslatot, de ez nem jelenti azt, hogy támogatni is fogják a csúcstalálkozón. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az USA nem lát szükséget globális adóra a klímaváltozás elleni harc finanszírozására. A G7 pénzügyminiszterek már megszavaztak egy 15%-os globális minimum társasági adót, amelyet még nem léptettek életbe világszerte.

A világ leggazdagabb 1%-a egy évtized alatt 42 ezer milliárd dollárral növelte vagyonát, ami a világ szegényebb felének vagyonnövekedésének harminchatszorosa. A 250 milliárd dolláros bevétel felhasználásának kérdése még tisztázatlan. A 2015-ös párizsi megállapodás értelmében minden országnak új szén-dioxid-csökkentési terveket kell benyújtania 2025 elején. Ana Toni szerint a szegényebb országoknak meg kellene engedni, hogy továbbra is bővítsék az olaj- és földgázkitermelést. A G20-as csúcstalálkozót 2024. november 18-19-én rendezik meg Rio de Janeiróban.

A strandröplabdázók számára az Eiffel-torony lábánál kialakított pályák festői környezetet biztosítanak, ami egyedülálló élményt nyújthat a sportolóknak és a nézőknek egyaránt. Azonban az úszók esete rávilágított, hogy a sportolóknak fokozottan figyelniük kell a helyi szabályok betartására és a jogosulatlan területekre való belépés kerülésére.