Lukasenko kegyelmet adott a halálra ítélt német ápolónak

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kegyelmet adott Rico Kriegernek, a halálra ítélt német ápolónak, aki korábban egy állami televíziós adásban sírva könyörgött a német kancellárnak, hogy mentse meg az életét.

A 30 éves Krieger a vádak szerint ukrán utasításra terrortámadást tervezett egy belarusz vasútvonalon, ahol robbanóanyaggal teli hátizsákot helyezett el, de a robbanásban senki sem sérült meg. A német férfi korábban a Német Vöröskeresztnek dolgozott, és volt munkatársai szerint külföldi orvosi kötelességei miatt utazott el. Krieger a tévéadásban beismerte tettét, amit élete legnagyobb hibájának nevezett, bár nem világos, hogy ezt önként tette-e, vagy kényszer hatására.

Belarusz az egyetlen európai ország, ahol a halálbüntetést még mindig végrehajtják, és Krieger az első nyugati állampolgár volt, akit ilyen ítélet sújtott. Lukasenko 1994 óta vezeti az országot, és 2020-ban ismét győzött a választásokon, amelyet követően nagyszabású tüntetések robbantak ki, de az elnök Moszkva támogatásával hatalmon maradt.

A német ápoló ügye kapcsán felmerült, hogy a belarusz hatóságok egy fogolycsere előkészítését tervezhetik, amelynek keretében az orosz FSZB egyik bebörtönzött bérgyilkosát szeretnék kicserélni. A német külügyminisztérium nem kommentálta ezt a feltételezést, de elismerte, hogy „intenzíven együttműködnek” a belorusz hatóságokkal.

A Krieger elleni bizonyítékok kétségesek voltak, a belorusz tévében bemutatott riportban titkosított e-mail-üzenetek képernyőképeivel próbálták igazolni a kapcsolatot, de ezek hitelességét megkérdőjelezték. A német férfi LinkedIn-profilja szerint korábban a berlini Vöröskereszt mentőápolója volt, és az Egyesült Államok nagykövetségén is dolgozott biztonsági feladatokat ellátva.

Lukasenko elnöki kegyelme meglepetésként érkezett, és egyelőre nem ismert, hogy pontosan milyen politikai vagy diplomáciai mozgások állnak a döntés hátterében. A kegyelmet a belarusz elnök hivatalos Telegram-csatornáján keresztül jelentették be. A Vjaszna Emberi Jogi Központ szerint Krieger halálos ítéletét június 24-én mondta ki a minszki bíróság, miután az ügyészség terrorizmussal, zsoldostevékenységgel, valamint szélsőséges szervezet létrehozásával és Fehéroroszországban elkövetett robbantások szervezésével vádolta meg. Az SZB. Belarusz Szevodnya című helyi lap szerint Kriegert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szervezte be 2023 őszén. Krieger nem fellebbezett a halálos ítélet ellen, amely így jogerőre emelkedett, később azonban elnöki kegyelemért folyamodott. A berlini és a minszki külügyminisztériumok már előzőleg jelezték, hogy egyeztetnek a német állampolgár ügyében.

Most Lukasenko a Telegram-csatornáján jelentette be, hogy elnöki kegyelemben részesítette Kriegert, de az elítélt férfi hazaengedéséről egyelőre nincsen szó. Ez lehet, hogy később majd fogolycsere nyomán történhet meg.