Karsai Dániel kegyelmi nyilatkozatot kért az új államfőtől és személyes találkozót is kezdeményez

Karsai Dániel alkotmányjogász, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, levelet írt Sulyok Tamás köztársasági elnöknek. A levélben arra kérte az államfőt, hogy tegyen nyilatkozatot azok kegyelmezéséről, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában, hogy megkíméljék őket az elviselhetetlen fizikai és mentális szenvedéstől.

Karsai Dániel korábban, idén januárban már felvetette a kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslatát Novák Katalin akkori köztársasági elnök asszonynak. A párbeszéd kezdetben ígéretesnek tűnt, de az ismert közéleti események miatt félbeszakadt. Karsai most Sulyok Tamáshoz fordult, hogy folytassák a megkezdett párbeszédet. Javaslata változatlan: nyilatkozatot kér a köztársasági elnöktől, hogy kegyelemben részesítse azokat a magyar állampolgárokat, akik segítenek azoknak az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve.

Karsai azt is javasolja, hogy a köztársasági elnök állítson fel egy bizottságot, amely segítséget nyújthat az egyedi kegyelmezési ügyek elbírálásában, ezzel is megakadályozva a kegyelmi jog visszaélésszerű alkalmazását. Úgy véli, hogy javaslatai jelentős előrelépést jelentenének az életvégi döntések meghozatalához való jog kapcsán a jelen jogszabályi környezetben, és morálisan indokoltak lennének, valamint hozzájárulhatnának a kegyelmezési jogkörben megrendült bizalom helyreállításához.

Az alkotmányjogász, aki tavaly ősszel hozta nyilvánosságra, hogy ALS-ben szenved, az eutanáziához való jogért indított harcot. Célja, hogy ő és sorstársai képesek legyenek meghozni az élet végi döntéseiket, amikor már a fizikai és mentális fájdalmak elviselhetetlenné válnak. Azóta az állapota rohamosan romlik, ma már folyamatos segítségre van szüksége, többnyire csak igennel vagy nemmel tud kommunikálni, és gyomorszondás táplálásra van szüksége.

Karsai Dániel a személyes találkozó lehetőségét is felveti a levélben, amelyet Sulyok Tamás köztársasági elnöknek címezve írt. Ezenkívül népszavazást is kezdeményezett annak érdekében, hogy azok a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. Népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottság visszadobta, az elutasítás ellen az alkotmányjogász felülvizsgálati kérelemmel élt, de a Kúria helybenhagyta az NVB döntését. Karsai most az Alkotmánybírósághoz fordul, miközben várja a strasbourgi bíróság ítéletét is a kérdésben. A héten alkotmányjogi panaszokat nyújtott be, miután a Kúria elutasította az eutanáziás népszavazási kérdéseit.

Az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz. A Momentum korábban népszavazást is kezdeményezett az alkotmányjogásszal a Nemzeti Választási Bizottságnál. Karsai Dániel az eutanáziával kapcsolatban nyilvános vitára hívta Fabiny Tamás evangélikus és Balog Zoltán református püspököt, valamint Kósa Lajost is.

Karsai Dániel életét és a magyarországi eutanázia bevezetéséért vívott harcát az Index is bemutatta egy korábbi cikkében. A jogász végzettségű férfit a 100 legjobb magyar ügyvéd közé sorolták, aki ezentúl aktív sportoló volt, a túrázás és a futball mellett tizenegy éven át gyakorolta a dzsúdzsucu nevű küzdősportot is. A betegség első tüneteit 2021 júliusában észlelte.

Karsai Dániel állapota az utóbbi időben rohamosan romlani kezdett. Április végén a Népszavának azt mondta, annyira még nincs rossz állapotban, hogy most élne az aktív eutanázia lehetőségével, ha ez engedélyezett lenne. Szerinte még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna, és még mindig hisz abban, hogy megéli, dönthessen a haláláról. Testvére, Karsai Péter májusban ismertette a legfrissebb fejleményeket, megerősítve, hogy Karsai Dániel mindenképpen el szeretné kerülni, hogy lélegeztetőgépre kerüljön.