A nők éves szűrővizsgálatainak fontossága

A szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése minden életkorban és nem esetében kiemelten fontos, különösen a változókor kezdetétől.

A szűrővizsgálatok célja a betegségek korai felismerése és megelőzése, különösen a daganatos megbetegedések esetében, ahol a korai diagnózis életmentő lehet. A korai felismerés nemcsak az életminőséget és élettartamot javíthatja, hanem a kezelés költségeit is csökkentheti. A rendszeres szűrővizsgálatokon résztvevők biztonságérzetük növekedéséről is beszámolnak, hiszen tudják, hogy egészségi állapotukat figyelemmel kísérik, és szükség esetén időben beavatkozhatnak.

Magyarországon a szűrővizsgálatok finanszírozására több lehetőség is kínálkozik. A kötelező egészségbiztosítás néhány alapvető vizsgálatot fedez, amelyekre az érintettek behívó levelet kapnak. Az ÁNTSZ adatai szerint a 45 és 65 év közötti nők kétévente mammográfiai, a 25 és 65 év közötti nők pedig 3 évente méhnyakrákszűrésre jogosultak TB-finanszírozásban. A 50 és 70 év közötti férfiak és nők vastagbélrákszűrésre is számíthatnak.

A magánegészségügyi biztosítások kiegészítő csomagjai szintén tartalmazhatnak szűrővizsgálatokat, vagy saját zsebből is finanszírozhatók a magánorvosi rendelők és klinikák által kínált vizsgálatok. Fontos megemlíteni, hogy a kötelező egészségbiztosítás nem állja minden szükséges szűrés költségét, ezért érdemes a magánrendelők hírleveleire feliratkozni, mert időnként jelentős kedvezményeket kínálhatnak.

A szűrővizsgálatok szükségességét személyes kockázati tényezőink is befolyásolhatják, ezért fontos szakemberrel konzultálni. A méhnyakrákszűrés, mellrákszűrés, anyajegy- és bőrvizsgálat, tüdőszűrés, szájüregvizsgálat és vastagbélszűrés mind fontos vizsgálatok, amelyeket életkor és egészségi állapot függvényében érdemes rendszeresen elvégeztetni. A kardiológiai ellenőrzés és a csontsűrűség vizsgálata szintén ajánlott, különösen az idősebb korosztály számára.

A rendszeres önvizsgálatok is fontosak, hiszen ezek segítségével időben észlelhetjük a változásokat, és kiegészíthetik az orvosi ellenőrzéseket. Az egészségünk megőrzése érdekében érdemes tájékozódni a különböző szűrővizsgálatokról és azok finanszírozási lehetőségeiről.