A Magyarország Tortája verseny győztesei

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete bejelentette, hogy az idei "Magyarország Tortája" verseny győztese a "Mákvirág" torta, melyet Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrászmestere alkotott. A "Magyarország Cukormentes Tortája" kategóriában Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai nyertek a "Zöld Málna" kreációjukkal.

A versenyen a magas minőségű, természetes és egészséges alapanyagok használata, különös tekintettel a magyar szuperélelmiszerekre, volt a középpontban. A győztes "Mákvirág" torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is. A második helyezett a "Rigófütty" torta lett, melyet Fodor Sándor, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrásza készített, míg a harmadik helyen a "Fekete Gyöngy" torta végzett, Novák Ádám és Domonkos Noémi, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház alkotása. A cukormentes kategória győztese, a "Zöld Málna", pisztácia moussal, málnazselével és rózsavízzel készül, minden szelete 232,4 kcal-t és 10,5g szénhidrátot tartalmaz.

A versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezte idén 18. alkalommal, a "szuperélelmiszerek" témakörében. A versenyzőknek legalább két hozzávalót kellett választaniuk a megadott kategóriák közül, mint például bogyós gyümölcsök, gabonafélék, diófélék és zöldségek. Az idei beadványok között népszerű alapanyagok voltak a cékla, a sárgarépa, a mák, a tök, az áfonya és a dió. A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcáján, valamint országszerte számos cukrászdában. A recepteket az év végén teszik közzé, hogy megőrizzék minőségüket. Az előző évek győztesei között volt a "Csípős Füge Tisztelet" és a "Csintalan Szilva Herceg" torta, míg tavaly a "Spicces füge respektus" nevű aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el a címet, amely Lakatos Pálhoz, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászdához köthető.

A többi dobogós

A cukormentes kategória második helyezettje szintén a győztesek alkotása, a "Fűszeres Vilmos" elnevezésű kreáció, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc (Virág Cukrászda és Kávéház, Szeged) "Intuíció" elnevezésű alkotása végzett.

Bemutatták a Szent István-napi kenyereket is

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be az eseményen. A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. "Nagyapám kenyere burgonyával" lett, az innovatív kenyerek mezőnyében szintén a Balmaz Sütöde Kft. "jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyere" lett az első. A tavaly bevezetett, idén sós változatban meghirdetett sétálósütemény kategóriában pedig a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. "Pásztor reggelije" - egy juhtúróval, sonkával, lilahagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant - érdemelte ki az első helyet.

A Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy 13. alkalommal hirdették meg a kenyerek versenyét, amelyre idén majdnem 100 terméket neveztek a három kategóriában. Ez minden idők legtöbb nevezése, ráadásul idén a versenyzők között sok fiatal sütőipari szakember mérettette meg magát.