A médiahatóság döntése Magyar Péter ATV-s kivonulásáról és a győri plébános búcsúztatása

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem találta sértőnek Magyar Péter ATV-s kivonulását, és a győri hívek vastapssal búcsúztatták a kényszernyugdíjazott plébánosukat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a nyári szünet előtti utolsó ülésén többek között Magyar Péter ATV-s kivonulását is kivizsgálta. A hatóság a bejelentések alapján vizsgálta az ATV Egyenes Beszéd című műsorát, ahol a műsorvezető vendége az adás közben elhagyta a stúdiót. A bejelentő az emberi méltóság megsértésére és a műsorvezetői vélemény tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését vélelmezte. Az NMHH azonban megállapította, hogy a beszélgetés nem volt bántó vagy felkavaró jellegű, és nem hangzottak el szélsőséges kifejezések, így az emberi méltóság sérelme nem merült fel. Továbbá az elhangzott beszélgetés nem volt összefüggésben politikai hírrel, így a műsorvezetői véleményeket tiltó törvényi rendelkezés sem sérült.

A Médiatanács ezen az ülésén döntött a Plusz Rádió Nonprofit Kft.-vel és az LP Média Kft.-vel szembeni eljárások indításáról is. A Plusz Rádió esetében a közszolgálati műsorszámok arányára és bemutatására vonatkozó vállalások teljesítése nem volt megfelelő, míg az LP Média Kft. öt alkalommal sértette meg a termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezéseket.

A rádiós frekvenciák kapcsán a Tiszafüred 88,7 MHz és a Békéscsaba 104,0 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekkel kapcsolatos pályázatokat is elbírálták. Mindkét esetben a jelenlegi médiaszolgáltatók nyújtottak be érvényes ajánlatot, és a Médiatanács őket hirdette ki nyertesnek.

Győrben a hívek vastapssal búcsúztatták a kényszernyugdíjazott Benkovich Ferenc plébánost. A Telex információi szerint az átadás-átvétel július 31-én megtörtént, bár nem volt feszültségmentes az aktus, és maradtak nyitott kérdések. A győri hívek az elmúlt hetekben többször is demonstráltak, és a plébános utolsó szentmiséin is nagy számban jelentek meg. A templom szűkösnek bizonyult, sokan az ajtón kívülről hallgatták a misét.

A hívek közül többen megkönnyezték a búcsúztatást, és a plébános is megrendült. A „Ferenc atya támogatói” Facebook-csoportot létrehozó hívek száma már 3200 főre emelkedett. A Győri Egyházmegye a személyi változásokat illetően hivatalosan is kihirdette a rendelkezéseket, és augusztus 1-jei hatállyal megtörténik az atyák új feladatköreinek betöltése és állomáshelyük elfoglalása.

A Blikk beszámolója szerint a győri katolikusok már június 2-i szentmisén tömeges jelenléttel fejezték ki a hívek, hogy támogatják Benkovich Ferenc további munkáját. A történetről egy levélben Ferenc pápának és Erdő Péter bíborosnak is beszámoltak, majd a segítségüket kérték, azonban még így sem jártak sikerrel.

Veres András győri megyéspüspök nyugdíjazta a népszerű plébánost, és a helyét Kálmán Imre püspöki irodaigazgató tölti majd be a továbbiakban. Az utódjának augusztus 1-jével át kellett adnia azt a plébániát, amit csaknem negyven éve, a kommunizmus alatt a hívekkel együtt épített.

Az esemény előtt felhívást tettek közzé „Ferenc atya támogatói”: aki akart, üzenhetett Benkovich Ferencnek, az írásokat kiadványba szerkesztik. A misén több üzenetet fel is olvastak, a végén pedig az történt, amit templomban nem igen látni: amíg a plébános az oltártól indulva kiért a templomból, zúgó vastaps kísérte útját.

A különleges kivonulás – illetve a vastaps – a hatodik perctől látható a Szemlélek által megosztott videóban.