Jelentős fogolycsere zajlik a Nyugat és Oroszország között

Ebben a pillanatban is zajlik egy komoly fogolycsere a Nyugat és Oroszország között, melynek keretében többek között Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója, Paul Whelan tengerészgyalogos veterán és Alsu Kurmasheva orosz-amerikai rádiós újságíró is szabadon kerül.

A Guardian és a Bloomberg információi szerint Gershkovichot, aki 2023 márciusában került orosz fogságba és kémkedésért 16 év börtönre ítélték, most szabadon engedik a fogolycsere részeként. A vádak ellenére az újságíró és az amerikai állam is ártatlanságát hangoztatta. A CBS forrásaira hivatkozva a BBC szerint ez az utóbbi évek legnagyobb fogolycsere megállapodása. A Guardian szerint a cserét egy Oroszországon kívüli helyen hajtják végre, és Gershkovichot, valamint Whelant már szabadon engedték, és úton vannak a csere helyszínére.

Paul Whelan már 2018 decemberében került orosz fogságba, amikor egy barátja esküvőjén vett részt Oroszországban, és őt is 16 év szabadságvesztésre ítélték. A fogolycsere részeként szabaduló Alsu Kurmasheva neve új elemként került elő a tárgyalások során, őt 2023 júniusában vették őrizetbe hamis információk terjesztése miatt.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok és szövetségesei cserébe szabadon engednek több, náluk bebörtönzött orosz állampolgárt, köztük kémet és gyilkosokat is. A Guardian úgy tudja, hogy rajtuk kívül orosz politikai foglyokat is szabadon engednek, és több nyugaton kémkedésért, gyilkosságért vagy más bűncselekményekért bebörtönzött orosz állampolgárt visszaszállítanak Oroszországba.

Sokan úgy vélik, hogy Gershkovich és Whelan letartóztatása inkább politikai indíttatású lehetett, és Oroszország az igazságügyi rendszerét használja fel a nyugati állampolgárok elleni túszejtésre. A fogolycsere hírei pár napja röppentek fel, miután több nyugati fogvatartottat is áthelyeztek korábbi celláikból Oroszországban. A Guardian azt írja, hogy a cseréről már hónapok óta folytatnak tárgyalásokat különböző kormányok részvételével, és a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésekről eddig nem sok részlet szivárgott ki.

Szerdán Ljubljanában letartóztattak két Szlovéniában tevékenykedő orosz kémet, őket letöltendő börtönbüntetésre ítélték és kiutasították az országból. A Guardian forrásai szerint a két ügynököt is bevonják a mostani fogolycserébe. A Biden-adminisztráció beleegyezett a fogolycserebe, amely hamarosan biztosítja a három - Oroszországban bebörtönzött - amerikai állampolgár szabadon bocsátását, a csere még a mai napon megtörténhet.

Washington azzal vádolja Moszkvát, hogy alku tárgyaként használ fel amerikai állampolgárokat, azonban Oroszország kitart amellett, hogy mindannyian megszegték a törvényt. A hidegháborús mélypontra süllyedt kapcsolatok miatt egyre gyakrabban tartóztatnak le amerikaiakat Oroszországban.