Száz postahivatal bezárása augusztus elején

Augusztus elsején szép csendben bezártak közel száz postahivatalt Magyarországon, a Magyar Posta pedig nem kommunikált az ügyről. A bezárások elsősorban az 1500 fő alatti kistelepüléseket érintették, de Budapesten is érintett volt egy bérelt helyiség, amelynek szerződését felmondta az állami vállalat. A döntés következtében számos postai dolgozó veszítette el a munkáját.

A „Postások” Facebook-csoportban a dolgozók folyamatosan jelentették az újonnan bezáró hivatalokat, mint például Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres. A pontos lista a megszűnő postákról egyelőre nem került nyilvánosságra.

A Magyar Posta Zrt. hivatalosan nem adott tájékoztatást a bezárásokról, és a sajtó megkeresésére sem reagált. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke megerősítette, hogy körülbelül 100 postahivatalt érinthetnek a bezárások, de pontos számot nem tudott mondani.

A Magyar Posta korábbi koncepciójában már szerepelt, hogy az 1500 lakosúnál kisebb településeken más formában nyújtana szolgáltatást. Az alternatívák keresése után, ahol nem találtak megoldást, ott a hivatalok bezárása mellett döntöttek, és mobilposta szolgáltatás keretében látják el az érintett településeket.

A mobilposta szolgáltatás azt jelenti, hogy a postai dolgozók gépjárművel járják a településeket, és biztosítják a küldemények címre történő eljuttatását, valamint a levelek és csekkek feladását is, de az alapvető szolgáltatások továbbra is elérhetőek maradnak. Azonban a mozgó postahivatalok nem minden esetben felelnek meg a lakossági igényeknek, és előfordulhat, hogy csak rövid ideig, például csak délelőttönként érhetők el.

A szakszervezetnek nincs információja arról, összesen hányan veszítik el állásukat a döntés következtében. Tóth Zsuzsanna szerint a Magyar Posta felajánlja az állásukat veszített dolgozóknak a környező településeken elérhető postai álláshelyeket, ha vannak ilyenek, és a szakszervezet segíti tagjait az elhelyezkedésben.

A postabezárások oka a költségracionalizálás, mivel sok kistelepülésen alacsony a postahivatalok forgalma, és az állami szolgáltató csak veszteséggel tudja fenntartani ezeket. A posta jelentős megtakarítást ér el azzal, hogy nem kell bérleti díjat fizetnie az ingatlanokért.

Információk szerint októbertől újabb postahivatal-bezárási hullám jöhet, de ezt a szakszervezet elnöke nem tudta megerősíteni. A Magyar Posta minden hivatalt egyedileg vizsgál felül, és ennek megfelelően dönt a későbbi sorsukról.

A Magyar Posta Zrt.-től többek között azt kérdeztük, hogy mi áll a bezárások hátterében, összesen hány postát zárnak be, hány dolgozó munkaviszonya szűnik meg, mekkora költség-megtakarítást remélnek a bezárások nyomán, és vajon újabb postahivatalokat zárnak-e be októbertől. Amint megérkezik a cég válasza, közölni fogjuk.

: 24.hu : 24.hu