Lázár János konfliktusa Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt.-jével

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter, nyilvánosan bírálta Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt.-jét, amiért a cég a Déli körvasút projekt kapcsán fenyegetőzik a hétvégi és éjszakai munkavégzés folytatásával, ellentétben a korábbi megállapodással.

A miniszter csütörtök délutáni Facebook-posztjában azt állította, hogy a V-Híd Zrt. megzsarolta a magyar államot, amikor jelezte, hogy figyelmen kívül hagyja a korábbi megállapodást és visszatér a hétvégi és éjszakai munkavégzéshez. Lázár János emlékeztetett arra, hogy korábban ígéretet tett a környéken élőknek, hogy a Déli Körvasútnál nem lesz éjszakai és hétvégi munkavégzés.

A Déli körvasút fejlesztése, amely 337 milliárd forintból valósul meg, egy európai, országos, fővárosi és nemzetgazdasági érdekű projekt, amely magában foglal egy új Duna-hidat és a Ferencváros és Kelenföld állomások közötti vasúti pálya megújítását és bővítését. Lázár hangsúlyozta, hogy a beruházás nem zavarhatja meg a helyi lakosok életét, akiknek nyugalma emberi jog.

A miniszter szerint a kivitelező cég saját hibáiból van lemaradva a határidővel kapcsolatban, és nem a korlátozások miatt. Lázár János üzenetében arra figyelmeztette a V-Híd Zrt.-t, hogy fontolja meg a jövőbeli együttműködés érdekében, hogy valóban perrel fenyegeti-e a megrendelőt, a magyar államot.

A V-Híd Zrt., amely Mészáros Lőrinc százszázalékos tulajdonában van, tavaly 168 milliárd forintos árbevételből 56,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. Lázár János a posztjában említette, hogy a cég a tavalyi évben 59 milliárd forintos rekord profitra tett szert, amit osztalékként az utolsó forintig kivettek.

A lakosság már 2019 óta tiltakozik a Déli Körvasút projekt ellen, és a projekt környezetvédelmi engedélyét már kétszer megsemmisítette a bíróság. A jelenlegi, harmadik engedély is per alatt áll. Lázár János a posztjában kijelentette, hogy a Déli körvasút megépül, és a hétvégi és éjszakai munkavégzés tilalma megmarad.