Paksi bővítés: fontos berendezés érkezett Oroszországból

Újabb mérföldkőhöz ért a paksi atomerőmű bővítése, miután megérkezett Magyarországra az egyik legfontosabb hosszú gyártási idejű berendezés, a zónaolvadék-csapda.

A zónaolvadék-csapda, amely közvetlenül a reaktortartály alatt helyezkedik el, vészhelyzetben képes felvenni az abból kiömlő folyadékot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy a berendezés vízi úton érkezett meg Oroszországból. A miniszter tájékoztatása szerint a csapda maximális átmérője 11 méter, magassága több mint 15 méter, és tömege meghaladja a 730 tonnát, ami körülbelül tizenöt darab A320-as Airbus repülőgép tömegével egyezik meg.

Az átvétel március 29-én történt, a szállítást pedig egy osztrák cég szervezte. A berendezés egy szlovák hajón érkezett Paksra, összesen 3200 kilométernyi vízi szállítást követően, amely 42 napig tartott. A Fekete-tengeren és a Dunán is többször át kellett rakodni a zónaolvadék-csapdát és a hozzá tartozó eszközöket.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a paksi beruházás jelenleg is "gőzerővel" halad. A helyszínen kilencszázan dolgoznak, a létszám pedig a csúcsidőben nyolc- és tízezer között lesz. A talajszilárdításhoz szükséges 76 ezer cölöpből már több mint 21 ezret lefúrtak, és az ötös blokk leendő nukleáris szigete alatti talajszilárdítás már 86 százalékos készültségben van. A miniszter szerint ez lehetővé teszi, hogy megkezdődjön a teljes, 23 méteres mélységig történő talajkiemelés művelete.

Szijjártó Péter összegzése szerint a zónaolvadék-csapda, amely a nukleáris erőmű biztonságának egyik legfontosabb eleme, megérkezett Paksra. A szakemberek most átveszik a berendezést, és az építkezés tovább folytatódik annak érdekében, hogy a következő évtized elejétől a paksi atomerőmű új blokkjai is szolgálatba állhassanak.

A csütörtöki események kapcsán megjegyzendő, hogy előző nap a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi erőmű területét. Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a magyar atomprojekt szimbolikus pillanata a legnagyobb tömegű berendezés, a zónaolvadék-csapda Paksra érkezése. Fontos szakaszokon vagyunk túl: tavaly befejezték a 2,7 kilométeres résfalat, folytatódik a talajszilárdítás, a talajkiemelést megelőző tesztek is megkezdődnek. Vitalij Poljanyin, a Paks II. építését fővállalkozóként végző Atomsztrojexport vállalati alelnöke úgy számol, hogy az idén vagy a jövő év elején ténylegesen is hozzákezdenek az új blokkok építéséhez.