Simonka György a 2026-os országgyűlési választáson indul

Simonka György, a Fidesz korábbi Békés megyei országgyűlési képviselője, aki ellen jelenleg is 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják, bejelentette, hogy független jelöltként elindul a 2026-os országgyűlési választáson.

Simonka György a Magyar Narancsnak adott interjúban kifejtette, hogy a június 9-i pusztaottlakai polgármesterválasztáson aratott győzelme csupán egy állomás volt a politikai pályára való visszatéréséhez. Azt állítja, hogy a Fidesz, a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció ellen fog indulni és győzni fog.

Simonka szerint a visszatérés gondolata azért fogalmazódott meg benne, mert úgy érzi, hogy „elbántak vele”. Nem azért van benne tüske, mert a Fidesz nem engedte, hogy 2022-ben negyedszer is elinduljon a választásokon, hanem mert csalódott az utódjában, Erdős Norbertben. Simonka szerint Erdős nagyobb pusztítást végzett a dél-békési Fideszben, mint a pestis.

A politikus elmondása szerint a pusztaottlakai Fidesz-szervezet feloszlatása és a helyi pályázatok elkaszálása vezette a végső elhatározáshoz. Simonka azt is állítja, hogy a Fidesz több vezető politikusával, köztük Kubatov Gáborral is tárgyalt, akik ígértek neki sok mindent, és azt kérték tőle, hogy a bíróságon tartsa a száját.

A büntetőügyével kapcsolatban Simonka reméli, hogy 2026 tavaszára az elsőfokú ítélet már felmenti őt. Azt mondja, a per már egy lerágott csont, és csak a baloldali lapok írnak róla elfogultan. A büntetőper több mint négy év után még mindig tart, a tárgyalások novemberben folytatódnak majd, a vád egyik legfontosabb tanúja, V. Gábor meghallgatásával.

Simonka úgy véli, hogy a Fidesz alapszabálya szerinti kizárása nem fogja megakadályozni a választáson való indulását. Azt gondolja, hogy Orbán Viktor nem fog megharagudni rá, hanem inkább elmosolyodik, mert úgy tudhatja, hogy Simonka már egy lejárt lemez. Simonka szerint a Fidesz, a DK és a Tisza Párt kioltja majd egymást, és így ő lesz a befutó.

Az ügyészség szerint J. Gábor is részt vett a korrupciós bűncselekmények elkövetésében, így a büntetőeljárás megindulásakor még gyanúsított volt, ám terhelő vallomásáért cserébe alkut kötött a vádhatósággal. A férfi a felszámolás alá került cégek vagyonkimentésében is közreműködött, ahogy a szereplők védekezésének megszervezésében is. A koronatanú szerint Simonka azt állította, hogy Kubatov Gábortól és Rogán Antaltól rendelkezett információkkal ügyéről. Vallomása szerint Simonka Györgynek Rogán Antal ajánlotta Bánáti János ügyvédet.

Simonka György úgy gondolja, hogy 2026 tavaszára három közel egyenlő erősségű párt lesz a Fidesz, a Tisza és a DK, az előbbi kettő ugyanis gyengülni fog, míg a DK visszaerősödik. "De ez a három párt majd kioltja egymást és én leszek a befutó" – bizakodik Simonka.