Új melegrekord és tragikus tájfun Kínában

Kínában a megfigyelt újkori történelem során idén júliusban mértek rekordmagas hőmérsékletet, az átlagos hőmérséklet 23,21 Celsius-fok volt, ami felülmúlta a 2017. júliusi 23,17 Celsius-fokos átlagot.

A CCTV kínai állami televízió csütörtöki jelentése szerint ez a legmagasabb havi átlaghőmérséklet azóta, hogy az ország 1961-ben elkezdte az adatok összeállítását. Júliusban Kína valamennyi tartományában magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint az előző évek azonos hónapjaiban, különösen Kujcsou és Jünnan tartományokban észlelték a legmagasabb hőmérsékleteket.

A Jangce-folyó deltájában a hőmérséklet tovább emelkedett, és előrejelzések szerint Sanghajban, Nanningban, Hangcsouban és más tartományi fővárosokban a következő hét napban rendkívül magas hőmérséklet várható, Hangcsou városában akár a 40 Celsius-fok feletti rekordmeleget is elérheti.

A globális felmelegedés hatására az időjárás intenzívebbé és kiszámíthatatlanná vált Kínában is, ahol az utóbbi időben heves esőzések és árvizek okoztak problémákat. Ezen események között a legtragikusabb a Gaemi tájfun által okozott pusztítás, amely Délkelet-Kínában legalább 30 ember halálát és 35 eltűnést eredményezett. A Hunan tartománybeli Cehszingben és környékén a tájfun okozta heves esőzések sárcsuszamlást váltottak ki, amely további 15 ember életét követelte. A katasztrófa súlyosságát jelzi, hogy a tartományban összesen 48 halálos áldozatról számoltak be.

Július 22-én a világ legmelegebb napját regisztrálták, amikor a globális felszíni levegő átlaghőmérséklete 17,15 Celsius-fokot ért el. Egyes tudósok szerint az éghajlatváltozás minden eddiginél nagyobb mértékben növeli a globális hőmérsékletet.

Tavaly Észak-Kínában márciusban és Sanghajban májusban is melegrekordok dőltek meg, amikor a hőmérők 39, illetve 36,7 Celsius-fokot mutattak, ez utóbbi egy százéves rekordot is megdöntött. Az idei extrém időjárási események és a tájfun okozta tragédia ismét ráirányítja a figyelmet a klímaváltozás súlyos következményeire.