A hideg vizes fürdő egészségügyi hatásai és a kiskérődzők pestisének megjelenése

Egyesek számára a hideg vizes fürdő csupán egy reggeli ébresztő, mások számára a hőség elleni védekezés eszköze, de nem mindenki számára előnyös, és bizonyos esetekben egészségügyi kockázatot is jelenthet. A kiskérődzők pestisének (ppr) megjelenése pedig komoly aggodalomra ad okot a magyarországi juh- és kecsketartók körében, hiszen a betegség súlyos gazdasági károkat okozhat.

A hideg vizes fürdők és zuhanyok a profi sportolók és bizonyos életmódok követői körében népszerűek, és a nyári hőségben sokan fordulnak ehhez a módszerhez a hűsölés érdekében. A kutatók már több alkalommal is bizonyították a hideg vizes fürdők egészségre gyakorolt pozitív hatásait, de nem minden esetben ajánlottak ezek a gyakorlatok.

A hidegterápia előnyei között szerepel a szív egészségének javítása, az izmok helyreállításának segítése és a stressz-szint csökkentése, de ezeket a hatásokat általában speciális gépek és terápiás központok segítségével érik el. A hideg víznek azonban hosszú története van az egészségügyi előnyök tekintetében, már az ókori Görögországban is használták ezt a módszert.

A hideg vizes zuhanyzás előnyei közé tartozik a hangulat javítása, az energiaszint és a mentális éberség növelése, amelyek a neurotranszmitterek szintjének emelkedésével magyarázhatók. Egyesek szerint a hideg zuhany csökkentheti a fizikai fájdalmat is.

Azonban a hideg vizes fürdők nem mindenki számára ajánlottak. A szív- és érrendszeri, keringési és érzékszervi problémákkal küzdőknek, valamint a cukorbetegeknek orvosi jóváhagyás nélkül nem ajánlott a hideg vízben való fürdés, mivel ez megterhelheti a szív- és érrendszert. Terheseknek, műtéten átesetteknek, valamint alkohol vagy kábítószer hatása alatt állóknak szintén nem ajánlott.

A hideg zuhany az immunrendszer támogatásában is segíthet. Egy holland tanulmány szerint a meditációval, légzéstechnikával és hideg vizes zuhanyzással kombinált kezelés csökkentette a bakteriális fertőzés tüneteit a résztvevők körében. Egy másik holland tanulmány szerint a rendszeres hideg vizes zuhanyzás 29 százalékkal csökkentette a betegség miatti munkából való távollét idejét.

A kiskérődzők pestisének (ppr) megjelenése miatt a juh- és kecsketartóknak azonnal értesíteniük kell az állatorvosokat és az állategészségügyi hatóságot, ha az állományaikban a betegségre utaló jeleket észlelik. A betegség Görögországban tört ki, és Romániában is megjelent, így az EU egyik tagállamába és Magyarországra sem szállíthatók juhok és kecskék. A ppr emberre nem veszélyes, de a kiskérődzők egyik legfertőzőbb betegségének számít, ezért fontos a behurcolás megakadályozása.

Az országos főállatorvos rendelkezése alapján az idén érkezett romániai juh- és kecskeszállítmányokat szintén át kell vizsgálni, a tranzitszállítmányokat pedig fokozottan ellenőrzik. A hatósági figyelem kiterjed az illegális állatszállítmányokra, valamint a Romániába és Görögországba irányuló kivitelre is.

(Borítókép: Galina Sandalova / Getty Images Hungary)