Axel Rudakubana: A southporti támadás elkövetőjének nevét nyilvánosságra hozták

A bíróság nyilvánosságra hozta annak a 17 éves fiúnak a nevét, aki egy Taylor Swift-tematikájú rendezvényen késeléses támadást hajtott végre Southportban, melynek következtében három gyermek életét vesztette, és további nyolc ember megsebesült.

Augusztus hetedikén betölti a 18. életévét Axel Rudakubana, aki a lancashire-i Banksből származik, és akit háromrendbeli gyilkosság és tízrendbeli gyilkossági kísérlet miatt vádolnak. A támadás során három gyermek, egy 9, egy 6 és egy 7 éves vesztette életét, továbbá nyolc másik gyermek és két felnőtt is megsebesült.

A bíróság a korábban elrendelt anonimitást "közérdek" miatt szüntette meg, mivel a támadást követően erőszakos tüntetések törtek ki, és az interneten elterjedt az a téves információ, hogy a támadó egy muszlim bevándorló. Menary KC bíró szerint az anonimitás megszüntetésével a vádlott személyazonosságát övező titokzatosság is megszűnik.

A támadás egy Taylor Swift tematikájú tánc-, jóga és karkötőkészítő workshopon történt, ahol a támadó egy konyhakéssel rontott a gyerekekre és az őket védelmező felnőttekre. A támadó a bíróságon mosolygott, amikor megkérték, hogy üljön le, és a kihallgatás során végig az arca elé húzta a pulóverét, nem volt hajlandó megszólalni, még a nevét sem erősítette meg.

A támadás után több városban is tüntetések törtek ki, és a zavargások során legalább 39 ember sérült meg. Rudakubana a támadáskor bő, szürke tréningruhát és papucsot viselt, és egy hajlított pengéjű késsel hajtotta végre a támadást. A támadásban két felnőtt és másik nyolc kislány is megsebesült, öten közülük súlyos állapotban kerültek kórházba.

Nagy-Britannia-szerte zavargások törtek ki, miután az interneten hamis információk jelentek meg a támadásról és arról, hogy ki lehet a feltételezett késelő. Mintegy száz embert állítottak elő Londonban, ahol szintén zavargások törtek ki azután, hogy az interneten arról kezdtek terjedni a hírek, hogy a southport-i támadó feltehetőleg bevándorló.

Rudakubana a tárgyalásán először rámosolygott a riporterekre, majd amikor arra utasították, üljön le, a szürke kapucnis pulóverének kapucniját szemébe húzva hallgatta végig a bírót. A támadás után Taylor Swift részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. Rudakubana ruandai szülők gyermeke.