Az internet új kedvencei: a török sportlövő és a koreai cyberpunk bérgyilkos

Yusuf Dikeç, a török sportlövő, aki zsebre dugott kézzel és profi szemüveg nélkül szerzett ezüstérmet a légpisztolyos vegyes csapat versenyében, és Kim Ye-ji, a dél-koreai sportlövő, aki cyberpunk bérgyilkosnak öltözve vált a közösségi média kedvencévé, az internet új kedvencei lettek.

A sportlövők többsége általában fülvédőt használ a külvilág zajának kizárására és speciális szemüveget visel a pontosabb célzás érdekében, de Dikeç egyszerű fülvédőben és hétköznapi szemüvegben versenyzett. Az 51 éves sportoló már az ötödik olimpiáján vesz részt, és Párizsban szerezte meg első olimpiai érmét. Korábban világbajnokságokon két-két aranyat és ezüstöt, valamint egy bronzérmet nyert, az Európa-bajnokságokon pedig öt aranyat, négy ezüstöt és egy bronzot hozott el.

Az interneten a közösségi média felhasználói imádják Dikeçet, aki a tízméteres légpisztolyos számban Sevval Ilayda Tarhannal együtt ezüstérmet szerzett. A sportoló hanyag stílusa és a róla készült fotók miatt vált népszerűvé, még Elon Musk is elismerését fejezte ki egy kommentben. Az olimpián szerzett ezüstérme mellett a sportoló iránti rajongás is hatalmas, ami a közösségi médiában megjelenő kommentekből is látszik.

A török páros a szerb Zorana Arunović és Damir Mikec párosa mögött végzett a második helyen, míg a harmadik helyet az indiai Manu Bhaker és Sarabjot Singh szerezte meg. Dikeç és Tarhan mellett Kim Ye-ji is figyelmet kapott az interneten, aki szintén ezüstérmet nyert, és outfitjével – fehér baseball-sapkával, egyedi szemüveggel és lánya plüsselefántjával – vált a menőség szinonimájává.

A párizsi olimpián eddig látottak alapján Dikeç lehet az egyik leglazább versenyző, aki komolyabb felszerelés nélkül, zsebre dugott kézzel állt oda a döntőhöz, és hajtotta végre a lövéseit. A török csendőrség nyugalmazott altisztje, aki először 2008-ban Pekingben vett részt az olimpián, idén szerezte meg első ötkarikás érmét. A sportoló dioptriás szemüveget és füldugót is viselt, ami vélhetően megszokás lehet nála, és nem a hazája szövetségének szegénységi bizonyítványa, vagy a sportlövő feledékenysége.

Kim Ye-ji, a 31 éves dél-koreai sportlövő, aki a női légpisztolyosok között szintén ezüstérmet nyert – ahol Major Veronika nyolcadikként zárt –, a bakui világbajnokságról előkerült videó miatt vált szenzációvá, ahol világcsúcsot döntött. Kim futurisztikus megjelenésével és a GQ magazin által cyberpunk sztárhoz hasonlított stílusával hódította meg a közösségi médiát. Párizsban a fekete baseballsapkát fehérre cserélte, és szerencsehozó plüsselefántjával a kezében lőtt, ami még inkább növelte népszerűségét. A sportlövőt a közösségi médiában olyan karakterekhez hasonlították, mint John Wick, Jason Bourne, vagy a védelmező fő alakja, Robert McCall.

Kim a 25 méteres sportpisztolyban is indul majd, és a kettős koreai győzelmet hozó döntő után kifejezte örömét honfitársa, Oh Jedzsin győzelmének, akire a legkisebb húgaként tekint, és nem riválisnak.