4iG terjeszkedési tervei Észak-Macedóniában

A 4iG Csoport észak-macedóniai piacra lépésének lehetőségeiről folytatott tárgyalásokat Észak-Macedónia miniszterelnök-helyettesével, Aleksandar Nikoloskival Budapesten. A tárgyalások során a felek kiemelték a digitális infrastruktúra fejlesztésének fontosságát a gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából.

A 4iG Csoport elnöke, Jászai Gellért és Észak-Macedónia miniszterelnök-helyettese, a közlekedésért és kommunikációért felelős miniszter, Aleksandar Nikoloski megbeszélést folytattak a magyar infokommunikációs vállalat észak-macedón piacra lépéséről. A tárgyalásokon Jászai Gellért kifejezte a csoport határozott szándékát, hogy a mobil és vezetékes szegmensben is megjelenjen a Nyugat-Balkáni országban, ami összhangban áll a vállalat üzleti stratégiájával.

A 4iG Csoport már 2022-ben belépett a nyugat-balkáni távközlési piacra, Montenegróban és Albániában erős pozíciókat szerezve, és elindította saját távközlési márkáját, a ONE-t. A márkanév alatt a 4iG nyugat-balkáni leányvállalatai eredményes átalakuláson mentek keresztül. A ONE Montenegro mostanra vezető szerepet tölt be az 5G mobilszolgáltatások piacán, míg a ONE Albania az ország legnagyobb konvergens távközlési szolgáltatójává vált.

A cég további tervei között szerepel egy nagy kapacitású tengeralatti adatkábel kiépítése a Telecom Egypttel közösen, amely Egyiptomot és Albániát kötné össze, és amely Észak-Macedónia számára is előnyös lehet a jövőben, mert hozzájárulhat az ország digitalizációjának felgyorsításához, valamint gazdasági növekedéséhez.

A következő hetekben a 4iG Csoport megkezdi a tárgyalásokat az észak-macedón kormánnyal, hogy hivatalos formába öntse elkötelezettségét és meghatározza a jövőbeli együttműködés kereteit.

A 4iG részvényeinek árfolyama a hírre nem mutatott jelentős változást, csupán 0,1 százalékos mínuszban állt.