Új gyorsforgalmi út tervezése a Balaton felé és változások a balatoni strandokon

Bár még nem döntöttek a végleges nyomvonalról, úgy tűnik, hogy sikerült megtalálni a megfelelő megoldást a 67-es út Kaposvár és Szigetvár közötti szakaszának gyorsforgalmivá alakítására. Ezzel jelentősen csökkenhet a menetidő a Balaton és Szigetvár között, ami mindkét megye számára előnyös lehet.

A somogyi és a baranyai önkormányzatok fontos útfejlesztési egyeztetéseket folytattak a 67-es út kétszer kétsávosra tervezett nyomvonalával kapcsolatban. Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy nem a meglévő út lesz felújítva, hanem teljesen új út épül, hasonlóan a Kaposvártól a Balatonig tartó szakaszhoz. A tervezés során hét lehetséges nyomvonal került szóba, és a Zselic domborzati viszonyai, valamint a Natura 2000-es természetvédelmi területek is figyelembe vételre kerültek.

A tervezés jelenlegi állása szerint az új nyomvonal elkerüli a településeket, és gyorsabbá, biztonságosabbá teszi a közlekedést. Biró Norbert kiemelte, hogy a megfelelő úthálózat alapvető a fejlődéshez, és a vállalkozások oda települnek, ahol megfelelő infrastruktúrát találnak. Ezért fontosnak tartja az M60-as autópálya mihamarabbi megépítését is, amely Pécs és Szigetvár között, sőt Barcsig terjedne.

A közlekedésbiztonság további növelése érdekében kék prizmákat helyeznek el az útjelző oszlopokon, amelyek célja a vadállatok elriasztása az úttesttől. Ezek a fényvisszaverő kiegészítők a járművek fényszórói által kibocsátott fényt az úttest melletti területre szórják szét, létrehozva egy "fénykerítést", amely elriasztja a vadakat. A prizmák használata óta jelentősen csökkent a vadelütések száma azokon az útszakaszokon, ahol alkalmazzák őket.

Az autósoknak különösen óvatosnak kell lenniük a következő hetekben, mivel az őzek párzása miatt megnő a vadgázolások kockázata. Az őz hazánk legelterjedtebb nagytestű vadállata, és évente mintegy 7400 nagyvadelütés több mint háromnegyedében őzet gázolnak el. A vadgázolások kockázatának csökkentése érdekében ajánlott lassabban közlekedni rossz látási viszonyok vagy rosszul belátható útszakaszok esetén, és nem rántani félre a kormányt, ha már nem lehet elkerülni a vad elgázolását.

A Balatonnál történt egy eset, amely a családi jegyekkel kapcsolatos diszkriminációt hozta napvilágra. Egy szivárványcsalád nem tudott családi jegyet váltani egy balatonfűzfői strandon, mivel az árlistán az szerepelt, hogy a családi jegyre csak a gyerekekkel érkező férfi és nő jogosult. A polgármester szerint nem történt diszkrimináció, de elismerte, hogy az árlistán szereplő megfogalmazás nem volt megfelelő, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben a családi jegyet nemtől függetlenül két felnőtt vásárolhatja meg. Az eset kapcsán a polgármester elnézést kért, és a strand üzemeltetője ígéretet tett az árlista módosítására.

A balatoni strandokon a helyi kulturális és borkulturális arculat mellett a kisüzemi sörök is egyre népszerűbbek. A Kelén sör, amelyet a Helka főzdében készítenek, egy Indian Pale Ale típusú világos sör, amelyet a Balaton partján is fogyaszthatnak a látogatók. A Kelén sör citrusos-virágos illatjegyekkel, remek habtartással, lágy és selymes kortyban klassz komlós aromákkal és férfias kesernyével büszkélkedhet, 5.8%-os alkoholtartalommal. A sör megjelenése egyszerű, a dobozon a Kelén hajóval, ami a balatoni hagyományokat és legendákat idézi. A helyi italok fogyasztása így nemcsak a szomjúság csillapítását szolgálja, hanem a balatoni kulturális élményt is gazdagítja.