Párizsi olimpia és a gyógyszerhiány

Franciaországban 68 kibertámadást hárítottak el a párizsi olimpia kezdete óta, míg az Egyesült Államokban hamarosan megszűnik egy népszerű súlycsökkentő gyógyszer hiánya, és Kós Hubert olimpiai bajnok lett kétszáz méteres hátúszásban.

Gabriel Attal francia miniszterelnök bejelentette, hogy Franciaország 68 kibertámadást szenvedett el a párizsi olimpia július 26-i kezdete óta. Az AFP francia hírügynökség által idézett kormányfő szerint a támadásokat, köztük kettőt, amelyek közvetlenül az olimpiai helyszínek erőforrásai ellen irányultak, azonnal azonosították és megakadályozták. A francia hatóságok már az ötkarikás játékok előtt felhívták a figyelmet a várható veszélyekre, mint például a számítógépes rendszerekhez való jogosulatlan hozzáférésre irányuló kísérletekre, amelyek zavarkeltésre és adatlopásra törekednek. Az olimpia nyitónapján a francia gyorsvasút-forgalomban is fennakadásokat okoztak sorozatos gyújtogatások.

Az Egyesült Államokban egy másik probléma, a súlycsökkentő gyógyszer hiánya hamarosan megoldódik. Az Eli Lilly amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója, David Ricks a Bloombergnek adott interjúban jelezte, hogy a tirzepatid nevű hatóanyagból álló gyógyszer, amelyet Mounjaro néven cukorbetegség kezelésére, Zepbound néven pedig testsúlycsökkentésre használnak, hamarosan ismét elérhető lesz. A tirzepatid, egy GLP-1 receptor agonista, segít a vércukorszint szabályozásában és az étvágy csökkentésében. Az elmúlt hónapokban a kereslet jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat, ami hiányt eredményezett. Ricks szerint már csak napok kérdése, hogy a hiány megszűnjön.

A sport világában is történtek jelentős események, hiszen Kós Hubert aranyérmet szerzett a párizsi olimpián a kétszáz méteres hátúszás döntőjében. Száz méteren már a harmadik helyen fordult, 150 méternél a második helyre lépett elő, majd az utolsó pillanatokban hatalmas hajrával megszerezte az aranyérmet. Kós Hubert 1:54,26-os idővel nyerte meg a versenyt, és a győztes úszását egy videón is megtekinthetik, amely bemutatja a jól felépített négy hosszát.