Kós Hubert aranyat nyert Párizsban

Kós Hubert, a 21 éves magyar úszó, taktikus úszással és remek hajrával megnyerte a 200 méter hát fináléját a párizsi olimpián, ezzel megszerezve a magyar küldöttség első aranyérmét.

Kós Hubert a verseny során kiváló teljesítményt nyújtott, az előfutamokban negyedik helyen végzett, az elődöntőben pedig a legjobb időt érte el. A döntőben az utolsó ötven méteren megelőzte riválisait, így 1:54.26-os idővel diadalmaskodott. A görög és svájci versenyzőket maga mögé utasítva állhatott a dobogó legfelső fokára.

Bob Bowman, az amerikai edző, aki korábban Milák Kristófot és Michael Phelpset is irányította, Kós Hubertot is a világbajnoki címig segítette a 200 méteres hátúszásban. Kós az amerikai edzővel való együttműködés óta veretlen a nagy versenyeken, és ez a győzelem jelenti Magyarország első aranyérmét a férfiak 200 méteres hátúszásában 1980 óta.

Kós Hubertot a magyar úszósport egyik legnagyobb tehetségének tartják, aki az elmúlt években európai és világbajnoki címeket is nyert. A párizsi olimpián elért sikere a magyar csapat negyedik érmét jelentette, és Kós a verseny előtt már topfavoritnak számított.