Augusztusi és őszi hőhullámok Európában

Augusztusban és az azt követő őszi hónapokban is kíméletlen hőségre kell számítanunk Európában, a szakértők szerint a szélsőséges időjárási viszonyok folytatódni fognak.

A Bloomberg meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a perzselően forró napok nemcsak augusztusban, hanem ősszel is fennmaradhatnak Európában. A magas hőmérsékletek fenntartják az erdőtüzek kockázatát, amelyek augusztusban az Egyesült Királyság területére is átterjedhetnek, és további terhelést jelentenek az elektromos hálózatok számára.

Az Atmospheric G2 meteorológusai szerint a Délkelet-Európában júniusban és júliusban tapasztalt szélsőséges hőség a nyár hátralévő részében is folytatódni fog, és valószínűleg az ősz folyamán is kitart. Olivia Birch hozzátette, hogy Északnyugat-Európában is folytatódni fognak a hűvösebb, csapadékosabb időjárással megszakított hőhullámok augusztusban.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat adatai szerint a múlt hónapban regisztrálták a legmagasabb átlaghőmérsékletet a Földön, és az előrejelzések alapján augusztusban újabb rekordokat dönthet. Különösen a balkáni régióra várható még szélsőségesebb időjárás, és Románia, az Európai Unió egyik legnagyobb kukoricaexportőre is újabb forró és száraz hónapra számíthat.

Az erdőtüzek kockázata továbbra is magas marad Spanyolországban, Olaszországban és Franciaország nagy részén, és ez a veszély augusztus elején az Egyesült Királyság nagy területeire is kiterjedhet. Ezen országok közül Spanyolországban és Franciaországban a legmagasabb munkanélküliségi rátát regisztrálták júniusban, amelyek 11,5 százalék, illetve 7,4 százalék voltak, míg Olaszországban 7 százalékot ért el. Ezek a gazdasági kihívások tovább súlyosbíthatják a hőhullámok és az erdőtüzek által okozott helyzetet.

Az Eurostat adatai szerint júniusban az euróövezetben a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta 6,5 százalék volt a májusi rekordalacsony 6,4 százalék után, az unió 27 tagállamának munkanélküliségi rátája pedig júniusban is a májusival megegyező 6 százalék lett. A 25 év alattiak munkanélküliségi rátája az euróövezetben az előző havi 14,2 százalék után 14,1 százalék volt júniusban, az unióban pedig 14,4 százalékos rátát regisztráltak a májusi 14,5 százalékot követően. A munkanélküliség emelkedése további nyomást gyakorolhat a már így is megterhelt társadalmi és gazdasági rendszerekre.