Till Tamás rejtélye 24 év után megoldódott

Till Tamás, aki 24 évvel ezelőtt, 11 éves korában tűnt el Baján, holttestét megtalálták. A rendőrség kezdetben nem vette komolyan a fiú eltűnését, de később rájöttek hibájukra. Bár egy gyanúsított beismerte a bűncselekményt, nem tudta elvezetni a hatóságokat a holttesthez. Az évek során számos nyom, többek között spanyol pedofilok érintettsége sem hozott megoldást. Till Tamás szülei sosem adták fel a reményt, hogy megtalálják fiukat.

A rendőrség egy júniusi áttörés alapján találta meg Till Tamás holttestét, aki 24 évvel ezelőtt tűnt el. A fiú 2000-ben tűnt el, miután elhagyta otthonát a biciklijén. A rendőrség egy gyermek holttestét találta meg egy beton alá temetve, egy bajai farm melléképületében. A halál körülményeit jelenleg szakértők vizsgálják, és a rendőrség gyilkosságként kezeli az ügyet. A hatóságok augusztus 1-jén tartott sajtótájékoztatón erősítették meg, hogy a bajai kisfiú maradványait találták meg.

A fiú eltűnése óta eltelt 24 év után a rendőrség megoldotta a rejtélyt. Till Tamás egy vadonatúj parkba tartott, amikor eltűnt, és az egyik legismertebb eltűnt gyermekké vált Magyarországon. Nemrégiben új információk vezettek a maradványainak felfedezéséhez, amelyeket egy korábbi gyermekotthoni lakó által épített melléképület alatt találtak meg. A gyanúsított, aki azóta elhunyt, részt vett az épület, ahol a testet megtalálták, építésében. A rendőrség gyilkossági nyomozást indított az ügy kapcsán. Till Tamás halálának okát még meg kell állapítani, de a szakértők munkáját korlátozza, hogy a csontokon kívül valószínűleg nincs lágy szövet, így a halál okát nem biztos, hogy teljes bizonyossággal meg tudják állapítani.

Till Tamás tizenegy évesen, 2000. május 28-án, gyereknapon tűnt el Baján a biciklijével együtt. Egy közeli vadasparkba indult lovagolni, azóta nem került elő. A kerékpárt három hónappal később gondosan letisztítva találták meg egy kerítésnek támasztva, ami arra utalt, hogy a fiú nem önszántából tűnt el, valaki szándékosan takaríthatta le, tüntethette el a nyomokat.

Az eset után nem sokkal letartóztattak egy közelben lakó férfit, aki azt állította, megölt egy tízéves bajai kisfiút, de a vallomását később visszavonta. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség idén júniusban tudta meg, hogy a bajai gyermekotthon egykori lakója 2000-ben részt vett egy gyerek holttestének elásásában. A bajai gyermekotthon egykori lakói közül K. Péterre szűkítették a keresést, de a férfi 2011-ben öngyilkos lett, ezért a környezetében kezdtek információkat gyűjteni. Egy barátjának, Jánosnak beszélt a történtekről, a most 40 éves férfi pedig mindezt most elmondta a nyomozóknak.

A Till-ügyben sok volt a fals nyom: az eltűnés után egy évvel egy névtelen telefonáló kereste fel a szülőket azzal, hogy látta a fiút egy pályaudvaron - a rendőrök itt nem találtak semmit -, majd azzal, hogy a gyerek él, ő pedig tudja, hol van. Ezután letette a telefont. Érkezett egy levél is, aminek a hátoldalán nyomtatott betűkkel az állt: „Élek”, erről azonban sosem derült ki, ki írta.

A szülők huszonnégy éven át nem változtatták be a telefonszámukat, hogy a fiú bármikor elérje őket, évekkel ezelőtt pedig felújított házukban újra berendezték a szobáját, hogy legyen hova hazamennie.

„Törékeny, de önálló gyerek volt, akit azzal engedtek el az eltűnése napján, hogy elmehet a közeli vadasparkba, de tizenhárom órára haza kell érnie. Amikor nem ért haza, bejelentették a bajai rendőrségen. Körözni kezdték, bejárták az általa feltételezetten bejárt útvonalat és keresték a barátoknál, ismerősöknél is” – mondta Petőfi Attila vezérőrnagy a csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a fiú eltűnésének napján repülőnap volt Baján, amikor sok idegen fordult meg a városban. A rendőrség ma sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a bajai kisfiú maradványait találták meg, így az azóta végletekig megtört, bizonytalanságban őrlődő idős szülei megadhatják a végső tisztességet gyermeküknek. A szülőkkel orvos jelenlétében közölték a drámai hírt, és a kisfiút az újonnan felmerült adatok szerint egy akkor 60 éves férfi fóliában tekerve rejtett el tanyáján.