A lakáspiaci kereslet jelentős növekedése, különös tekintettel a Balaton régióra

Idén júliusban a lakásvásárlást tervezők aktivitása jelentősen megnőtt, ami a lakáshitelek drágulásától való félelemnek is betudható. Az ingatlan.com elemzése szerint a kereslet 13 százalékkal emelkedett júniushoz képest, és 10 százalékkal a tavalyi júliusi adatokhoz képest.

A kereslet növekedésében szerepet játszhatott, hogy a lakáshitelkamatok csökkenése megállt, sőt, egyes bankok már emeltek is a kamatszinteken. Ez ösztönözte azokat a vásárlókat, akik korábban kedvezőbb feltételekre vártak. A lakásárak emelkedése további vevőket csábított a piacra, akik addig kivártak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez a tendencia különösen áprilisban és júliusban volt észrevehető, amikor az érdeklődések száma meghaladta a 2022-es és a 2023-as értékeket is.

A Balaton környéki ingatlanok iránti érdeklődés kiemelkedően nőtt, a Veszprém és Somogy megyei lakóingatlanok iránti kereslet 28-30 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A nyári hónapokban és a júliusi kánikulában különösen megnőtt az érdeklődés irántuk. További jelentős keresletnövekedést tapasztaltak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Vas és Bács-Kiskun megyékben is, ahol a kereslet 20 százalékos vagy azt meghaladó bővülést ért el.

A júliusban feladott hirdetések száma a szezonális trendeknek megfelelően enyhén csökkent, ami lehetővé tette a vásárlók számára, hogy felszívják a kínálatot a piacról. Július végén több mint 147 ezer eladó lakás és ház szerepelt az ingatlan.com kínálatában, ami 1,5 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Két év alatt viszont több mint 30 százalékkal nőtt a választék, mivel 2022 júliusában csak 112 ezer lakóingatlan várt eladásra.