Magyar állampolgárok evakuálása Libanonból

Magyar katonai repülőgép evakuált 18 magyar állampolgárt Libanonból, miután a közel-keleti feszültségek fokozódtak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta a magyar kormány kötelességét, hogy biztosítsa a magyar emberek biztonságát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatba lépett Libanonban tartózkodó 165 magyar állampolgárral, felajánlva nekik segítséget az országból való távozásban. Mindannyian jól vannak. Végül 18 magyar állampolgár és családtagjaik döntöttek úgy, hogy hazatérnek Magyarországra. Az evakuációs műveletet a Honvédelmi Minisztériummal közösen koordinálták.

Az evakuáció hátterében az Izrael és a Hezbollah közötti megtorló csapások állnak, egy halálos támadás Izraelben váltott ki válaszlépést az Izraeli Védelmi Erőktől. Szijjártó Péter kiemelte a Közel-Keleten zajló konfliktus eszkalálódásának növekvő valószínűségét, és hogy a magyar állampolgárok biztonsága elsődleges prioritás a kormány számára. A Hezbollah majd a Hamász vezetőinek likvidálásával Izrael olyan csapást mért ellenségeire, amelyek a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának esélyeit is növelik.

A magyar katonai gép 18 magyar állampolgárt, köztük 7 gyermeket, valamint 14 külföldit, cseh, francia és szlovák állampolgárokat szállított haza. Az operációról szövetségeseinket is tájékoztatták a régióban, hogy segítséget nyújthassanak saját állampolgáraik hazatérésében. Szijjártó Péter Facebook bejegyzésében jelezte, hogy a Magyar Honvédség gépe elhagyta Libanon légterét, és biztonságban hozta haza az utasokat.

A libanoni helyzet fokozódása azután következett be, hogy izraeli légicsapások érték Bejrút külvárosait július 30-án, célba véve a Golán-fennsíkon végrehajtott halálos támadásért felelős Hezbollah parancsnokot. Izrael a következő napon Teheránban egy Hamász politikai vezetőt is megölt. Szijjártó Péter megerősítette, hogy a kapcsolatba lépett összes magyar állampolgár biztonságban van.

Nyitóképünkön: törmelékkel teli utca látványa a libanoni Bejrútban, 2024. július 31-én, egy épület elleni izraeli támadást követően. Forrás: AFP / Anadolu / Houssam Shbaro