Könnyek között adta fel a női bokszoló a mérkőzést

Szokatlan események sorozata kísérte a párizsi olimpia női ökölvívótornáját, ahol egy biológiailag férfi versenyzővel kellett szembenéznie az olasz Andrea Carininek.

A 66 kilogrammos súlycsoport nyolcaddöntőjében az olasz Angela Carini és az algériai Imane Helif csapott össze, de a mérkőzés mindössze 45, illetve 46 másodpercig tartott, mivel Carini könnyek között feladta a küzdelmet. Az eset különlegességét az adja, hogy Helifet korábban egy vizsgálat során biológiailag férfinak találták, mégis részt vehetett a női versenyben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a magas tesztoszteronszint miatt korábban kizárta Helifet a világbajnokságról, azonban az olimpián mégis elindulhatott. Az olasz küldöttség szerint Carinit családja és barátai is óva intették a mérkőzéstől, mivel soha nem tapasztalt még ilyen erősségű ütéseket. Az ügyben több olasz politikus, köztük Giorgia Meloni miniszterelnök is kifejezte nemtetszését, mondván, hogy nem lenne szabad női számokban engedni versenyezni olyan sportolókat, akiknek férfi karakterisztikájuk van.

Az Algériai Olimpiai Bizottság védelmébe vette Helifet, akit szerintük egy lejárató-hadjárat ért. A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) elnöke, Umar Kremlev szerint Helif és a tajvani Lin Yu Ting is X- és Y-kromoszómákat mutató teszteredmények miatt került kizárásra a világbajnokságról. Az olimpiai szabályok azonban lehetővé tették számukra, hogy a nők között versenyezzenek.

Carini a mérkőzés után elmondta, hogy az orrában érzett fájdalom miatt döntött a feladás mellett, és sírva rogyott össze a ring közepén. Edzője, Emanuele Renzini is azt mondta, nem szerepelt a terveik között, hogy feladják a meccset, de Carini képtelen volt folytatni. Khelif viszont az aranyért akar menni, és kijelentette, hogy kész megküzdeni bárkivel. A következő fordulóban a magyar Hámori Lucával kerül össze, aki 5-0-ra verte ausztrál ellenfelét, Marissa Williamsont, és így jutott tovább. Hámori a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy nem akar a témával foglalkozni, győzni akar, és ha sikerül legyőznie Helifet, azzal csak még nagyobb lesz az önbizalma a későbbiekre. A mostani események után kérdéses, hogy a közelgő mérkőzések, mint például Lin Yu-ting negyeddöntője, milyen hatással lesznek a verseny további alakulására.