Nagy változás a gázszámlázásban az MVM-nél

Az MVM bejelentette, hogy 2024. augusztus 1-jétől egyszerűsítik a gázszámlázást, automatikusan módosítva és minden napra rögzítve a rezsicsökkentett árú kedvezményes földgázmennyiséget. Az ügyfelek visszajelzéseire reagálva a társaság a hőmérsékletfüggő havi számlázás és az éves leolvasást követő elszámolások esetében is az előre rögzített értékek alapján fogja kiosztani a kedvezményes mennyiséget.

Az MVM Next a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény és a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendeletben meghatározott havi fogyasztási eloszlást alkalmazza majd, így minden napra rögzített kedvezményes mennyiség kiosztását vezeti be minden részszámla és elszámolószámla esetében. A változások célja, hogy egységes legyen a kedvezménykiosztás, függetlenül attól, hogy az ügyfél mire használja a földgázt.

A kedvezményes mennyiség kiosztása a jövőben nem függ a tényleges hőmérséklettől, minden napra előre rögzített lesz a kedvezmény mértéke. A kedvezmény részletes eloszlását az MVM honlapján elérhető kalkulátor segítségével bárki egyedi számításokat végezhet.

A kedvezményes mennyiség így a fűtési szezonhoz és a felhasználás ritmusához alkalmazkodik, télen magasabb, nyáron alacsonyabb lesz a rezsicsökkentett gázmennyiség. Amennyiben az ügyfél az elszámolási időszak előtt nem használta fel a biztosított rezsicsökkentett árú gázmennyiséget, azt a megtakarítást az első lehetséges alkalommal felhasználják az adott időszak magasabb fogyasztásának részben vagy egészében a kedvezményes áron való elszámolására.

A 2024. augusztus 1-je előtti fogyasztásnál, ami még az előző kedvezményes évben volt, a korábban érvényes, tényleges napi hőmérsékleten alapuló jelleggörbe alapján osztják el a kedvezményt. Az MVM már 2024 áprilisától egyszerűsítette az egyenletes részszámlázás esetében a kedvezményes földgázmennyiség kiosztását, így az éves hőmérséklettől függetlenül egységesen, naparányosan valósul meg a kedvezmény.

A kormány a rezsivédelmi keretek fenntartása érdekében 37,2 milliárd forintos kifizetést hagyott jóvá az érintett szolgáltató, így az MVM javára is. Ez a lépés a Rezsivédelmi Alapból történő forráselvonással valósul meg, amelyet az 1220/2024. (VII. 31.) számú kormányhatározat ír elő. Az előrejelzések szerint a harmadik negyedévben szükséges rezsivédelmi ellentételezés összegét a korábban megkötött fedezeti ügyletek és a rezsivédelmi árak különbségéből számítják ki.

: Article-1 : Article-2 : Article-3 : Article-4