Ivan Č. három hónap börtönbüntetést kapott, a rendőrség további gyűlölködőket vett őrizetbe

A Besztercebányai Járásbíróság jogerősen elítélte és börtönbe küldte Ivan Č.-t, aki a besztercebányai kórház előtt gyűlölködő szlogeneket skandált, ahol a meglőtt Robert Ficót ápolják.

A vádlott, Ivan Č. csütörtökön a kórház előtt tett megbotránkoztató kijelentéseket, mint például "Itt fekszik Fico!", "Dögöljön meg!", "Végezniük kellett volna vele!", "Fejbe kellett volna lőni!", ezzel nyilvánosan helyeselve a kormányfő elleni merényletet. A bűncselekmény nyilvános pártolása miatt ítélték el. Maroš Žilinka főügyész tájékoztatása alapján a döntés jogerős, és Ivan Č. három hónapra került rács mögé, melyet egy közepesen szigorú börtönben tölt le.

A szlovák rendőrség azonban nem csak Ivan Č. esetében lépett fel határozottan. A közösségi hálón közzétett közel ötven, bizonyítottan gyűlölködő, bűncselekmény elkövetésére vagy annak helyeslésére irányuló bejegyzést azonosítottak, és összesen csaknem 90 ilyen típusú bejegyzésről szóló bejelentést vizsgálnak. A rendőrség teljes gőzzel dolgozik a gyűlöletkeltő megnyilvánulások felderítésén, és a szerdai nap után, amikor Robert Fico elleni merénylet történt, "betelt a pohár" – közölte Matúš Šutaj Eštok (Hlas), a szlovák belügyminiszter. Eštok határozott fellépést ígért a közösségi hálón közzétett, a politikusok ellen megfogalmazott halálos fenyegetések, valamint ezeket helyeslő megjegyzések szerzői ellen. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek az ilyen típusú üzenetek szerzőinek azonosítására és bíróság elé állítására, beleértve a névtelenül írott sorokat is.

A rendőrség által őrizetbe vett személyek között különböző korú és iskolázottságú emberek találhatók. Egy 41 éves iglói (Spišská Nová Ves) férfit, aki korábban már meggyűlt a baja a törvénnyel, de egy 23 éves pozsonyi és egy 40 éves nyitrai nőt is őrizetbe vettek, akik eddigi életük során nem követtek el bűncselekményt.

Közben Robert Fico állapota tovább javult a merénylet óta. Az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház Besztercebányán közölte, hogy klinikailag javul, kommunikál a környezetével, és testében fokozatosan csökkennek a gyulladásos paraméterek. A 59 éves miniszterelnököt múlt szerdán lőtték meg Handlován egy kulturális központ előtt, majd kórházba szállították és helikopterrel vitték Besztercebányára. Az elkövetőt, a 71 éves Juraj Cintulát, szándékosan előre kitervelt gyilkossági kísérlettel vádolják politikai indíttatásból. Fico, aki a tavaly őszi parlamenti választásokat követően október 25-én tért vissza hivatalába, miután pártja, az Irány (Smer-SD) győzött, már nincs életveszélyben. Az ügyben folyamatban van a nyomozás, hogy kiderüljön, Cintula egyedül cselekedett-e, aki a helyszínen 4-5 lövést adott le. A magyar kormány próbálta a lövöldözőt baloldalinak beállítani, de kiderült, hogy valójában egy 71 éves neonáci aktivistáról van szó.