Oroszország és India közös hadgyakorlatot tart

Oroszország és India haditengerészeti erői közös hadgyakorlatot hajtottak végre a Finn-öbölben, melynek keretében többek között a tengeri mentést és az elsősegélynyújtást gyakorolták.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése alapján Oroszország összevont haditengerészeti hadgyakorlatot tervez az Északi, a Csendes-óceáni és a Balti hadiflotta, valamint a Kaszpi flottilla részvételével. A gyakorlat célja a hadiflotta készültségi szintjének, irányítási rendszerének és fegyverzetének tesztelése, valamint egy erődemonstráció a NATO-val szemben. A gyakorlaton várhatóan 20 ezer tengerész és 300 hajó vesz részt, és lőgyakorlatra is sor kerül. Az esemény pontos dátuma még nem ismert, jelenleg egyeztetési szakaszban van.

A Finn-öbölben lezajlott hadgyakorlat során az orosz Balti flotta Szoobrazityelnij korvettje és az indiai haditengerészet Tabar fregattja vett részt az Indra-2024 fedőnevű manőverben. A gyakorlat során a matrózok tengeri kimentését és az elsősegélynyújtást gyakorolták, tesztbábuk segítségével szimulálva a bajba került hajósokat. A hadgyakorlat forgatókönyve szerint a mentésben részt vevő hadihajók vészjelzést fogtak egy bajba került hajótól, majd haladéktalanul a kijelölt térségbe indultak a matrózok keresésére. Emellett a két hadihajó rádióelektronikai eszközökkel gyakorolta tengeri aknák felderítését és megsemmisítését fedélzeti ágyúk segítségével, valamint a szállítmányok tengeri átrakodását fedélzeti darukkal.

Megjegyzendő, hogy az orosz Fekete-tengeri flotta nem vesz részt az összevont hadgyakorlaton, mivel kapacitásaikat leköti az ukrajnai háború, és nem tudnak kijutni a régióból. A Moscow Times szerint a Fekete-tengeri flotta jelentős veszteségeket szenvedett a háború folyamán, ami szintén indokolja a távolmaradásukat.