Orosz előrenyomulás és reptéri késések – Friss hírek szerdán

Elesett Pivgyenne tegnap, és az orosz erők hamarosan megkezdhetik Toreck ostromát, miközben az ukrán védelem a Pokrovszk térségében sem bizonyul stabilnak. Az orosz hadiflotta hatalmas erődemonstrációra készül, több száz hajójával együtt, míg Ukrajnába hamarosan megérkeznek az F-16-os vadászbombázók, amelyeket az Egyesült Államok biztosít.

Az ukrán fronton az orosz támadók kilométerről kilométerre haladnak előre, és a helyzet folyamatosan változik. A harcokról szóló híreinket folyamatosan frissítjük, hogy naprakész információkat nyújthassunk az orosz-ukrán háború eseményeiről. Az amerikai F-16-os vadászbombázók érkezése várhatóan új dinamikát hoz a konfliktusba. Az ukrán katonák az amerikai M2A2 Bradley lövészpáncélosokat is nagyra értékelik, melyeket a 47-es számú ukrán gépesített dandár intenzíven használ. Ezek a páncélosok kiemelkedő túlélőképességükkel és jelentős tűzerejükkel váltak az ukrán erők kedvencévé, bár a harcok során már majdnem 100 Bradley-t elvesztettek.

A belföldi hírek terén a Fogyasztóvédelmi Hatóság 12 hatósági eljárást indított a június 21. és július 1. közötti reptéri késések miatt. A vizsgálatok szerint a késések kétharmadáért a légitársaságok felelősek. Fónagy János nemzetgazdasági miniszterhelyettes válaszában, amelyet Balassa Péter jobbikos képviselő kérdésére adott, kiemelte, hogy az európai légtér zsúfoltsága, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti háború miatt kialakult útvonalváltozások is hozzájárulnak a késésekhez, mivel a repülőgépek nem használhatják a háborús övezetek légterét, így sok esetben Magyarország felett kell közlekedniük.

A frontszakasz leginstabilabb szakaszán, az Avgyijivka-Pokrovszk szektorban az orosz katonák Uragán sorozatvetőkből lőtt rakétákkal támadják az ukrán lőállásokat. Azonban ezek a rakéták nem robbanófejet, hanem propaganda-üzeneteket tartalmaznak, amelyekben felszólítják az ukrán katonákat a megadásra, és térképet is küldenek nekik arról, hogy milyen irányba induljanak, ha át akarják adni magukat az orosz hatóságoknak. Egy robbanófej nagyjából 5000 röplapot tartalmaz, ami egy új pszichológiai hadviselési technikát jelent az orosz erők részéről.

Az orosz különleges erők rendszeresen próbálnak beszivárogni az Oroszországgal közvetlenül határos Csernyihiv megyébe, mióta 2022 tavaszán a reguláris erők kivonultak a térségből. Az első ilyen rajtaütések kifejezetten sikeresek voltak: az orosz kommandósok szabályos mészárlást rendeztek a határőrség körében. Azóta az ukrán védők felkészültebbek az ilyen akciókkal szemben. Legutóbb az ukrán védelmi erők két orosz szpecnaz-kommandóst likvidáltak Csernyihiv megye erdőiben. Az ukránok szerint az elesett orosz katonák a SSO / Szenezs különleges műveleti osztag tagjai voltak, és jó „lootot” szereztek a halott katonáktól, vagyis elvették tőlük korszerű fegyvereiket és felszereléseiket.