Bese Gergő, a NER-sztárpap médiaszereplési tilalma és a kapcsolódó események

A kalocsa-kecskeméti érsek, Bábel Balázs már augusztus végén eltiltotta a médiaszerepléstől Bese Gergőt, a dunavecsei plébánost, miután súlyos vádak érték, amelyek szerint melegpartikon vett részt, tartós intim kapcsolatokat ápolt férfiakkal és melegpornó videók kerültek fel róla az internetre. A vádak nyomán az érsek 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette Bese Gergő papi szolgálatait.

Az érseki hivatal titkárságától származó információk alapján a Pesti Srácoktól érkezett az első kérdés a plébánost érintő vádakról, melyek után Bábel Balázs bizottságot hívott össze, és augusztus 26-án döntött a médiaszereplési tilalomról. Érdekesség, hogy Bese Gergő korábban megáldotta a Pesti Srácok és a Megafon szerkesztőségét is. A Pesti Srácok főszerkesztőjét megkeresték annak érdekében, hogy tisztázzák, mikor értesültek a vádakról és miért fordultak az egyházhoz.

A Válasz Online érdeklődése után, amely arról szólt, hogy az egyházhoz jelzések érkeztek-e a plébános férfiakkal való intim kapcsolatairól és melegpartikon való részvételéről, az érsek úgy döntött, hogy felfüggeszti Bese Gergőt hivatalából. A plébános telefonon nem volt hajlandó nyilatkozni, így emailben is megküldték neki a kérdéseiket. Bese Gergő hivatalos Facebook-oldala a hírek megjelenése után nem sokkal elérhetetlenné vált, ahol korábban a 777 blogot jelölte meg webcímként. A 777 blogon is megemlítették az esetet, ahol imádkozásukról biztosították Gergő atyát.

A Válasz Online beszámolója szerint Bese Gergő, akit az egyház felfüggesztett, korábban többször nyilatkozott kormánypárti médiumokban az LMBTQ-mozgalom ellen, és ő szentelte meg a Karmelita irodáit. A Telex információi alapján már nem találhatóak meg azok a fotók Orbán Viktor Facebook-oldalán, amelyeken Bese Gergő házszentelést végez a Karmelitában. A 2022-es és a 2024-es eseményekről készült galériák is eltűntek, ezért Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét keresték meg a képek törlésének okával kapcsolatban.

Orbán Viktor stábja is lépett, miután kiderült, hogy a NER-es kötődésű Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vett részt, melegpornó-felületen szerepelt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. A miniszterelnök oldaláról mostanra az összes olyan képet törölték, amelyen a plébános szerepelt. Úgy tűnik, ezzel a botránnyal Bese Gergő végleg kiesett a NER kegyeiből, a Fidesz pedig a cancel culture módszeréhez nyúlva teljesen eltörölte a plébános emlékét, minden nyomot eltűntetve, hogy bármikor is közük volt egymáshoz. A történteket felvételekkel és telefonos üzenetváltásokkal is igazolni lehet, ráadásul a videók internetes melegpornó-felületekre is felkerültek, így tagadni meg sem próbálták a dolgot.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is reagált az ügyre, kritizálva, hogy egy olyan pap, aki a Fideszhez kötődik, és aki megszentelte Orbán irodáját a karmelitában, részt vett homoszexuális partikon. Gyurcsány szerint nem az a baj, hogy egy férfi nem nőt szeret, hanem hogy a kormány és a papok hazugságokkal élnek, és ezzel erkölcsileg és lelkileg megrontják a társadalmat.