A rendőrség lefoglalta a Vitézy-féle fellebbezéshez kapcsolódó iratokat

A Nemzeti Választási Iroda megerősítette, hogy a rendőrség lefoglalta azokat az iratokat, amelyek Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez kapcsolódnak. Az Átlátszó tényfeltáró cikke nyomán tett feljelentés eredményeként történt az intézkedés.

Az Átlátszó információi szerint a júniusi önkormányzati választásokat követően több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag, jellemzően egyező szövegezéssel és formanyomtatványok használatával nyilatkozott arról, hogy érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat a fővárosban. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezeket a bejelentéseket mindenféle ellenőrzés nélkül fogadta el bizonyítékként, és ez alapján döntött az újraszámlálásról.

Egy olvasó a Kimittud közadatigénylő-portálon keresztül hozzájutott Vitézy Dávid beadványához, és adatelemzéssel kimutatta, hogy a benne szereplő 226 nyilatkozat közül legalább 128 valótlan állításokat tartalmaz, mivel az újraszámlálások során nem találtak tévesen érvénytelenített szavazólapokat. Az Átlátszó szerint a hamisan nyilatkozó szavazatszámlálók a Fidesz delegáltjai lehettek, és több esetben a helyi Fidesz-irodákban íratták alá velük a nyilatkozatokat.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közreműködésével tett feljelentés szerint a szavazatszámláló bizottsági tagok hivatalos személynek minősültek a nyilatkozatok megtételekor, így a hivatalos személyekre vonatkozó jogszabályok alapján kell vizsgálni az ügyet. A feljelentésben szerepelt az is, hogy a szavazólapokat a szavazást követő kilencvenedik nap utáni munkanapon meg kell semmisíteni, ezért a rendőrségnek a szeptember 9-ei határidő előtt le kellett volna foglalnia azokat.

A Nemzeti Választási Iroda sajtóosztályának megerősítése szerint a rendőrség a tegnapi napon foglalta le a fellebbezéshez benyújtott összes nyomozáshoz szükséges iratot. Az Átlátszó korábban arról számolt be, hogy a Fidesz irodái szervezhették azt az akciót, amely a fellebbezéshez és az újraszámláláshoz szükséges nyilatkozatok gyűjtését jelentette, és sokakat eleve a Fidesztől kerestek meg azzal, hogy ezt most alá kell írni. A fellebbezés és a nyilatkozatok alapján indult bírósági eljárások során végül újraszámolták az összes leadott fővárosi szavazatot.

Bodoky Tamás