Két pedofil papot fogtak el a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye két papját érintő szexuális visszaélések miatt folytatnak nyomozást. Az egyikük, R. Gábor, akit a pápa elbocsátott a papi hivatásból, akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat, míg a másik, Róbert nevű pap esetében egy 9 éves gyermek ellen elkövetett súlyos szexuális visszaélések miatt indult eljárás.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye két papját, R. Gábort és Róbertet, szexuális visszaélések miatt vették őrizetbe. R. Gábort, aki Kiskunfélegyházán szolgált, a vádak nyomán az érsek azonnal felfüggesztette, és a pápa felmentette papi kötelezettségei alól, valamint elbocsátotta a papságból. Az ügyészség nyolcéves börtönbüntetést és életre szóló tilalmat javasolt a kiskorúakkal való munkavégzésre. R. Gábor tagadja a vádakat, és akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Róbertet, a másik papot, egy Zala megyei vallási közösségben történt, éveken át tartó szexuális visszaélések miatt vizsgálják, amelyek egy 9 éves gyermeket érintettek. Az esetet bejelentették a hatóságoknak, és vizsgálat indult.

A Kalocsa Főegyházmegye megerősítette, hogy két papot felfüggesztettek gyermekmolesztálás miatt. Az egyikük, R. Gábor, akit a pápa kizárt a papságból, nyolc év börtönnel sújtható. A másik pap gyermekvédelmi ügyek miatt van vizsgálat alatt. A Pesti Srácok öt áldozatról és folyamatban lévő nyomozásokról számoltak be. Az egyházmegye azonnali intézkedéseket hozott, és nyíltan kommunikált az esetekről. A cikk kiemelte azokat az aggodalmakat is, amelyek a Katolikus Egyház elleni médiahadjáratokkal kapcsolatosak lehetnek. Az esetek kezelése jelentős előrelépést mutat a gyermekbántalmazás kezelésében a Kalocsa Főegyházmegyében a korábbi esetekhez képest.

Egy harmadik pap, Bese Gergő, aki Dunavecsén szolgált, szintén felfüggesztésre került, miután kiderült, hogy meleg partikon vett részt, és intim kapcsolatokat ápolt más férfiakkal. Ellene nem merültek fel kiskorúak elleni visszaélésekkel kapcsolatos vádak. Az érsek felfüggesztette őt szolgálati és média megjelenésektől. A PestiSrácok.hu számolt be egy videóbotrányról is, amely Bese Gergőt, a Fidesz párttal kapcsolatban álló katolikus papot érinti, aki meleg partikon vett részt, ami szintén a szolgálati feladatainak felfüggesztéséhez vezetett.