Ján Slota korrupció miatt elítélve

Bűnösnek találták Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt korábbi elnökét közvetett korrupció vétségében a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság (SB) ítélete szerint. A döntés nem jogerős, mivel a védelem azonnal fellebbezett.

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság pénteken hozott ítéletet Ján Slota ügyében, akit két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek négy év próbaidővel. Az ítéletet azonban a védelem azonnal megtámadta, így az nem vált jogerőssé.

Slota egészségi állapota miatt nem vett részt a tárgyaláson, de hozzájárult, hogy a bíróság a távollétében is folytassa az eljárást. Védője a vádak ejtését kezdeményezte, míg az ügyész hét év letöltendő börtönbüntetést javasolt.

A vádak szerint Slota bűnrészes volt kenőpénz elfogadásában, de a bíróság nem értett egyet a vádak jogi minősítésével. Korábban, tavaly a Specializált Büntetőbíróság már ítéletet hozott az ügyben, amikor is kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki Slotára, négy év próbaidővel, azonban csak az igazságszolgáltatás függetlenségébe való beavatkozás miatt, mivel a korrupciós bűncselekmény bizonyítása nem sikerült. Ezt az ítéletet később a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte, és az ügyet visszautalta az SB-nek.

Az Új Szó korábbi beszámolója szerint Slotát a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) 2022-ben vette őrizetbe egy megvesztegetési botrány kapcsán. Az SNS korábbi vezetője állítólag megpróbálta befolyásolni a bíróság döntését egy emberölési ügyben, amiért cserébe kenőpénzt fogadott el.

A Specializált Büntetőbíróság – a Legfelsőbb Bíróság kérésének eleget téve – tanúként kihallgatásra hívta be Vladimír Machajt és Roman Kudlácekot, akik érintettek a korrupciós ügyben. De végül mindketten éltek jogukkal, és nem tettek tanúvallomást.

Slota a vád szerint a Zsolnai Kerületi Bíróságon Pavol Polka akkori bírónál elintézte, hogy Machaj a letöltendő helyett csak felfüggesztett börtönbüntetést kapjon. A liptói vállalkozó halálos balesetet okozott. A korrupciós ügyben Kudlácek volt az összekötő. Machaj és Kudlácek is vádalkut kötött: elismerték, hogy bírót vesztegettek meg, majd felfüggesztett büntetést és pénzbírságot kaptak. Polkát egyéb korrupciós ügyek miatt ítélték el jogerősen.

Ján Slota a különféle botrányai mellett szélsőséges magyarellenes megnyilvánulásai miatt vált hírhedté. Valószínűleg akkor is részeg volt, amikor egy pártgyűlésen 1999-ben a magyar főváros elpusztítását szorgalmazta. Az a megjegyzése is vihart kavart, amikor arról beszélt, hogy „a magyarok rákos tumor a szlovák nemzet testén, amit mihamarabb el kell távolítani.” Olyan is előfordult, hogy amíg a volt magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc a szlovák felet képviselő Robert Ficóval tárgyalt Brüsszelben, Ján Slota a turult egy csúf papagájnak nevezte. 2011-ben a magyar nyelvhasználatot kívánta jelentősen korlátozni, ám a népszavazási kezdeményezése alkotmányellenesnek bizonyult.