Csád elnöke tervezett látogatása Budapestre

Jövő héten Budapestre látogathat Mahamat Déby, Csád nemrég megválasztott elnöke, hogy aláírjon egy kétoldalú megállapodást, amely többek között a védelmi együttműködés erősítéséről is rendelkezik.

A Szabad Európa értesülései szerint a bizonytalan politikai helyzet miatt felmerülhet, hogy a látogatást Mahamat Saleh Annadif külügyminiszter vagy Dago Yacoub védelmi miniszter teszi meg, esetleg a találkozót elhalasztják. A magyar kormány már hónapok óta tárgyal az afrikai ország illetékeseivel, és a tervezett magas szintű találkozón aláírhatják a kétoldalú együttműködés megerősítéséről szóló megállapodást. Ennek része lehet a magyar gazdasági segítségnyújtás, a kulturális kapcsolatok szorosabbra vonása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc, az illegális migrációval szembeni fellépés és a védelmi együttműködés. A megállapodás jogi lehetőséget teremthet a terrorizmusellenes műveletekhez Csádban.

Tavaly októberben a magyar parlament határozatot fogadott el, amely szerint kétszáz katonát készülnek küldeni Csádba a magyar állampolgárok és gazdasági érdekek védelme érdekében. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján a katonák csak csádi felkérésre indulnak majd el, amelynek formális keretét a csádi parlament határozata adja meg. A jövő heti látogatás és az egyezmény aláírása teremtheti meg ennek a jogi alapját, bár a csádi parlamenti választások csak december 29-én lesznek, így a ratifikáció 2025-re csúszhat. Azonban a Szabad Európa diplomáciai forrása szerint egy átmeneti kormányzó testület is elfogadhatja a megkötött kétoldalú megállapodást, ha megvan a politikai akarat.

A magyar kormány és Csád közötti egyeztetések már régóta zajlanak. Tavaly novemberben Dago Yacoub budapesti látogatása során Szalay-Bobrovniczky Kristóf védelmi miniszter egy "komplex támogatási programról" állapodott meg gazdasági, védelmi és kulturális téren. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig N’Djamenában jelentette be, hogy egy "újabb átfogó, több stratégiai területre kiterjedő" programról állapodtak meg. Idén februárban ismét bejelentettek egy "széles körű, átfogó együttműködési programot".

Mahamat Déby jelenleg a Kína–Afrika Együttműködési Fórum ülésén vesz részt Pekingben. A magyar kormány részéről a misszió előkészítése már megkezdődött, és a francia katonai jelenlét is támogatja a magyarok csádi szerepvállalását. Az ellenzék ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt.

A Szabad Európa szerint a tervezett látogatás során több magas szintű találkozó is várható, amelyek között szerepelhet egy Sándor-palotában tett látogatás Sulyok Tamásnál, valamint találkozó Szijjártó Péterrel, ami a látogatás operatív részét jelentené. Mivel Orbán Viktor külön is gratulált Déby megválasztásához május 13-án, egy vele tartott találkozó sem lenne meglepetés.