Putyin nem fog megállni Ukrajnánál

Miközben a nemzetközi vezetők kórusban hangoztatják, hogy továbbra is kiállnak Ukrajna mellett, mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy Oroszország van fölényben, mivel a konfliktus egyre inkább felőrlő háborúvá válik. Az amerikai katonai segély jövője kétséges, és Ukrajna partnerei a lehetséges orosz győzelem katasztrofális következményeire gondolnak. Emmanuel Macron francia elnök is megkongatta a vészharangot, és arról beszélt, hogy Oroszország a következő néhány évben megtámadhatja a NATO-tagállamokat is.

Sokan szkeptikusak Putyin további terjeszkedését illetően, és az orosz hadsereg nehézségeire hivatkoznak, mint bizonyítékra arra, hogy a NATO elleni támadás katonai öngyilkosság lenne. Az Atlantic Council elemzése szerint azonban sokan nem értik meg az orosz invázió valódi indítékait és Putyin birodalmi ambícióit.

Putyin történelmi motivációi nyilvánvalóvá váltak, amikor a Tucker Carlsonnak adott interjúban inkább történelmi érveket hozott fel az invázió igazolására. Az orosz elnök a „történelmileg orosz földek” visszaszerzéséről beszél, és a Szovjetunió összeomlását a „történelmi Oroszország szétesésének” tekinti.

Az orosz hadsereg nehézségei ellenére nem szabad alábecsülni Oroszország katonai erejét. Az orosz gazdaság háborús alapokra helyezése és a fegyvergyárak folyamatos működése jelentős katonai potenciált jelent.

Az Egyesült Államok nem engedi Ukrajnának, hogy Oroszország belső területeit lőjék nagy hatótávolságú csapásmérő eszközökkel, mivel ez nem változtatna alapvetően a háború menetén – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Ukrajna hónapok óta lobbizik ezért, de az Egyesült Államok fél tőle, hogy ez eszkalálhatja a háborút.

A hibrid háború eszkalációja várható

Putyin tudja, hogy céljait inkább a NATO lejáratásával érheti el, mintsem a szövetség tényleges legyőzésével a harctéren. A hibrid hadviselés eszkalációja lehetővé tenné Moszkva számára, hogy kihasználja a nyugati vezetők által Ukrajnában tanúsított elszántság hiányát.

Egy ukrajnai orosz győzelem átalakítaná a nemzetközi biztonsági környezetet, és drámaian megnövelné egy globális háború kockázatát. Az európai országok kénytelenek lennének gyorsan újrafegyverkezni, és a védelmi költségvetések jelentősen emelkednének.

Az Egyesült Államok szerint fokozódott az oroszok katonai tevékenység a kulcsfontosságú tenger alatti kommunikációs kábelek közelében. Egy ilyen akció kritikus csapást jelentene a világ információs hálózatára, és hatalmas csapást mérhetne a magán-, kormányzati és katonai kommunikációra, valamint a kommunikációra támaszkodó iparágakra, így a pénzügyi piacokra és az energiaszolgáltatókra. Két amerikai tisztségviselő nyilatkozott, hogy Moszkva egyre nagyobb hangsúlyt fektet egy olyan katonai egység kiépítésére, amelyik felszíni hajókból, tengeralattjárókból és haditengerészeti drónokból áll, és képesek lehetnek jelentős csapást mérni a kritikus fontosságú infrastruktúrára is. A tenger alatti kábelek hatalmas mennyiségű villamos energiát is szállítanak több európai ország között, és különösen a Balti-tenger alatti tevékenységet figyelik a nyugatiak, mivel itt szaporodott meg a leginkább a gyanús mozgás. Oroszország fenyegető tevékenységét nem zavarta meg az Ukrajna ellen folyó háborúja.