Robert Fico a merénylet helyszínére látogat

Robert Fico szlovák miniszterelnök visszatér oda, ahol négy hónappal ezelőtt, egy kihelyezett kormányülés után életveszélyesen megsebesítették.

Ma, azaz pénteken Fico Nyitrabányára (Handlova) utazik, ahol három helyszínt is meglátogat: egy felújított helyi középiskolát, egy haltenyészetre, ahol többek között a korábbi bányászok is dolgoznak, és visszatér a városi hivatalba is, amelytől csupán néhány méterre történt a májusi merénylet. A politikus meg akarja mutatni, hogy nem enged az erőszaknak, bár Tibor Gašpar, a parlament védelmi bizottságának elnöke szerint nem lesz egyszerű dolga.

A városban a biztonsági erők fokozott készültségben vannak a miniszterelnök látogatása alatt. Május 15-én Ficót életveszélyesen megsebesítette Juraj Cintula, egy szélsőjobboldali körökkel kapcsolatos nyugdíjas, aki négy lövéssel sebesítette meg a miniszterelnököt. Ficót hosszú hetekig ápolták kórházban, mielőtt visszatérhetett volna hivatalába.

Az elkövető ellen eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával indult eljárás, de később a vádat terrortámadássá minősítették át. Az eset sokkolta Európát, és a miniszterelnököt életveszélyes állapotban kellett kórházba szállítani, ahol műtéten esett át. A támadó ellen még folyik a nyomozás.

Fico a látogatása során jelezte a helyieknek, hogy a jövőben újabb kihelyezett kormányülést tarthatnak a városban, hiszen a város és a régió éppen átalakulóban van a barnaszén bányászatának befejezését követően. „Traumát élek át, de nem a merénylet miatt. Az ellenzék és némelyik média miatt, attól, amit csinálnak. Olyan atmoszférát alakítanak ki, hogy ez újra megtörténhet. Ettől tartok leginkább” – nyilatkozta a miniszterelnök a Noviny.sk szerint. Fico most kijelentette, hogy nincs utólagos traumája, nem foglalkoztatja a merénylő személye, nem vágyik bosszúra, és nem fog egyéni kártérítést igényelni, mivel a támadót „csak egy eszköznek” tekinti valaki más kezében.

A merényletről készülő jelentés várhatóan még ősszel a szlovák parlament elé kerül. Fico szerint a merénylő kapcsolatait is vizsgálják, és fel kell tárni a szeptemberi szlovák parlamenti választások óta történt eseményeket is, mivel úgy véli, a szlovák ellenzék és a média egy része nem volt hajlandó elfogadni a parlamenti választás eredményeit. A miniszterelnök szerint a merénylő egy ellenzéki aktivista volt, akit „rendszerszinten terjesztett gyűlölet” motivált, és a magyar kormány is megerősítette ezt a nézetet, Szíjjártó Péter és Orbán Viktor is az ellenzék felelősségét hangsúlyozták a történtek kapcsán. Az ügyben elsődlegesen nem azt kell vizsgálni, hogy ki hibázott a merénylet során, hanem a merénylet hátterét és az elkövető indítékait, mivel a politikai gyűlöletből elkövetett támadás a Szlovák Köztársaság kormányfőjét célozta meg, nem személyesen Robert Ficót.