Southporti zavargások és megemlékezés egy tragikus késelés után

Harminckilenc rendőr megsérült Southportban, amikor zavargások törtek ki egy megemlékezés után, ahol három gyermek halálára emlékeztek, akik egy késes támadás áldozatai lettek. A rendőrség szerint a zavargásokban részt vettek a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga (EDL) támogatói, és a helyszínen fokozott ellenőrzést rendeltek el.

A tragédia előzménye, hogy hétfőn egy 17 éves férfi megkéselt tizenegy embert, köztük több gyermeket, egy Taylor Swift-témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen Southportban, Angliában. A támadásban három gyermek vesztette életét, és további nyolc gyermek sérült meg, közülük öten kritikus állapotban vannak. A késelés áldozatai között volt a hatéves Bebe King, a hétéves Elsie Dot Stancombe és a kilencéves Alice Dasilva Aguiar.

A rendőrség közlése szerint a zavargások során nyolc rendőr szenvedett súlyos sérülést, többek között töréseket, orrtörést, arccsonttörést, eszméletvesztést és agyrázkódást. Két rendőrkutya is megsérült, amikor téglákkal dobálták meg őket. Összesen huszonhét rendőrt kellett kórházba szállítani, míg tizenkettőt a helyszínen elláttak.

A zavargások a megemlékezés helyszínétől mindössze pár utcára törtek ki, ahol a résztvevők téglákkal dobálták meg egy mecsetet és autókat, valamint kukákat gyújtogattak. A csendes megemlékezés gyorsan eldurvult, és a tömeg megostromolta a késelés helyszínétől pár méterre lévő mecsetet. A St Luke's Roadon található mecset mellett egy helyi kisboltot is megrongáltak a rendbontók.

A rendőrség rövid időn belül letartóztatta a feltételezett elkövetőt, egy 17 éves fiatalt, aki Nagy-Britanniában, Cardiffban született ruandai bevándorlók gyermekeként. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne terjesszenek valótlan információkat, és bízzák a nyomozást a rendőrségre.

A megemlékezésre a Liverpool FC labdarúgó-csapata is emlékezett, soraiban Szoboszlai Dominikkel, egyperces néma főhajtással kezdte edzését az Egyesült Államokban, a késelés áldozataira emlékezve. A merseyside-i rendőrség főnökhelyettese, Alex Goss a történteket gyomorforgatónak nevezte, és mélységesen elítélte a zavargásokat. Eközben a késelést III. Károly király és felesége, a királyné is elítélte.

A rendőrség szerint a zavargókat a közösségi médiában közzétett bejegyzések tüzelték fel, amelyek tévesen iszlamista kapcsolatot sugalltak a hétfői késeléssel kapcsolatban. Keir Starmer brit miniszterelnök az X-en azt írta, azok, akik „erőszakkal és verekedéssel térítették el az áldozatokért tartott virrasztást”, megsértették a közösséget, és „meg fogják érezni a törvény teljes erejét”.