Victor Johansson csodálatos visszatérése az olimpiára

Victor Johansson, a svéd úszó, aki hat koronavírus-megbetegedésen, egy golfkocsi-baleseten és lélegeztetőgépen átesve is ott lehet a párizsi olimpián, igazi példaképe a kitartásnak és a megpróbáltatások legyőzésének.

Victor Johansson, a 25 éves svéd úszó, aki junior Európa-bajnok és Universiade-győztes, hat koronavírus-megbetegedésen, egy golfkocsi-baleseten és lélegeztetőgépen átesve is versenyezhet Párizsban. A sportoló korábban aranyérmet nyert a 2016-os hódmezővásárhelyi junior Eb-n 800 gyorson, és a nápolyi Universiadén 1500 gyorson, miközben hazai bajnokságokon több svéd rekordot is megdöntött.

Johansson karrierje azonban nem volt zökkenőmentes. Los Angelesben élve ingadozó teljesítménye miatt orvosról orvosra járt, amíg egyikük rá nem kérdezett szexuális életére és erekciós problémáira. Kiderült, hogy rendkívül alacsony a szervezete tesztoszteronszintje. Fél évvel később bakteriális torokfertőzést kapott, ami miatt lélegeztetőgépre került, életveszélyes állapotban.

A gyógyulás után Johansson elgondolkodott a visszavonuláson, de edzője, Niko Martikainen meggyőzte a folytatásról. Hét hónappal a kórházi kezelés után már a tokiói olimpián versenyzett. Azonban a sérülések és betegségek sorozata nem állt meg: ujjtörés, covid és egy golfkocsi-baleset is hátráltatta. Ennek ellenére Johansson nem adta fel, és úgy véli, fontos a dolgokat megfelelő perspektívában látni.

Idén februárban a dohai világbajnokságon megdöntötte Anders Holmertz 1992-es svéd rekordját 400 méteres gyorsúszásban, majd két nappal később saját svéd rekordját is megjavította 800 méteres gyorsúszásban. Az olimpián 400 méteren a 18., 800 méteren a 16. helyen végzett, és még vár rá az 1500 méteres szám.

A párizsi olimpia egyik különlegessége, hogy a szörfversenyeket Párizstól 15 ezer kilométerre, Tahitin rendezik, ahol a Teahupo'o hullámai biztosítanak lenyűgöző helyszínt a versenyeknek. A szörf, amely a 2020-as tokiói olimpia előtt került be a programba, így újra bizonyíthatja létjogosultságát az olimpiai sportok között, noha a természeti körülmények kiszámíthatatlansága továbbra is kihívást jelent a szervezők számára.

Más sportolók is megosztották tapasztalataikat az olimpiai felkészülés során. Tom Daley, a brit műugró, aki ezüstérmet nyert a párizsi olimpián tízméteres szinkronugrásban, hálás a férjének, Dustin Lance Black forgatókönyvírónak, hogy a felkészülés alatt átvállalta a gyereknevelési teendőket. Daley és Black két gyereket nevelnek együtt, az ötéves Robbie-t és az egyéves Phoenixet. Daley szerint az olimpikonokhoz legközelebb álló emberek nem kapnak kellő elismerést azért az áldozatért, amit hoznak, és a feltétel nélküli támogatásért. Black mindig állta a sarat a gyerekekkel, amikor Daley edzőtáborba vagy versenyre ment. Daley, aki 2008 óta öt olimpián vett részt, még nem döntötte el, hogy indul-e a 2028-as Los Angeles-i olimpián.