Németország szerepvállalása az indo-csendes-óceáni térségben és lopás Zala megyében

Németország növekvő szerepet vállal az indo-csendes-óceáni térség nemzetközi rendjének fenntartásában, miközben egy német állampolgár lopási ügybe keveredett Zala megyében.

Boris Pistorius német védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdaságaként Németországnak több felelősséget kell vállalnia az indo-csendes-óceáni térség békéjének megőrzésében. Pistorius a Hawaii-szigeteken tett látogatásán, a RIMPAC hadgyakorlaton kiemelte, hogy a térség stabilitása és Európa biztonsága szorosan összefügg. A német védelmi miniszter szerint Kína növekvő befolyása instabilitást és kiszámíthatatlanságot okoz a térségben.

A RIMPAC, azaz a Rim of the Pacific hadgyakorlaton Németország először vesz részt egy fregattal és egy műveleti csoport ellátóhajóval. A gyakorlatot kétévente rendezik meg az Egyesült Államok vezetésével, és a mostani alkalommal 29 ország, köztük Franciaország és Nagy-Britannia is részt vesz.

Egy másik eseményben, Zala megyében, egy 58 éves német állampolgárt fogtak el a rendőrök, miután lopott építőanyagokat használt fel egy ingatlanon. A rendőrség július 26-án késő este kapott bejelentést arról, hogy Kehidakustányban egy férfi zsaluköveket lopott el. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövető Nemesbükön is lopott betonlapokat, amelyeket az alapzatba építve találtak meg a rendőrök. A Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársai a lopás vétség elkövetése miatt kihallgatták a férfit. A sértett korábban észlelte, hogy folyamatosan fogynak az építőelemek a helyszínről, és a rendőrök a kutatás során a korábban ellopott mederlapokat és szegélyköveket is megtalálták.