Állami vezetők és képviselők hivatali lakásai

Négy állami vezető és 78 országgyűlési képviselő részesül hivatali lakásban, amelyet az állam közpénzből biztosít számukra. A kormány tagjai közül Nagy István agrárminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár és Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára igénybe veszik a hivatali lakásokat, míg a képviselők esetében az Országgyűlés Hivatala intézi a lakások bérletét.

Az Agrárminisztérium válasza szerint Nagy István agrárminiszter lakásbérleti szerződése évi 4 464 770 forintba kerül, ami havi nagyjából 372 ezer forintot jelent. A szerződés 2024. január elsejétől 2025. január elsejéig szól. Vitályos Eszter kormányszóvivő esetében a Miniszterelnöki Kabinetiroda 96 négyzetméteres lakást bérel számára, melynek havi díja 470 ezer forint, és a lakásbérlet az idén év végéig szól. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár 160 négyzetméteres lakásért havonta 230 ezer forintot fizet az állam, és a bérleti szerződése "politikai szolgálati jogviszony fennállásáig" érvényes. Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára egy 46 négyzetméteres hivatali lakást kapott 2022 szeptemberétől, de a havi bérleti díj összegét nem tüntették fel.

Ezen kívül mind Kovács, mind Vitályos egy-egy Skoda Kodiaq típusú kisterepjárót használnak, Kovács 2019-est, Vitályos 2020-ast. Vitályos Eszter további juttatásokat is kapott, többek között gyermeknevelési támogatást, cafeteriát, iskolakezdési támogatást és "deviza napidíj" néven feltüntetett összegeket. Mayer Gábor szintén kapott különféle plusz juttatásokat, mint például cafeteriát és gyermeknevelési támogatást.

Az országgyűlési képviselők esetében az Országgyűlés Hivatala intézi a lakások bérletét, és jelenleg 78 képviselő részesül ebben a juttatásban, mely havonta mintegy 30 millió forintba kerül az adófizetőknek. A miniszterek és államtitkárok fizetése is emelkedett, a legtöbb miniszter esetében 14 százalékkal, míg Lantos Csaba és Nagy Márton fizetése 27 százalékkal nőtt. Orbán Viktor miniszterelnök havi bruttó 4 millió 771 ezer forintot kap, amelyhez hozzájön az 1 millió 767 ezer forintos képviselői tiszteletdíj is, így összesen havi bruttó 6 millió 539 ezer forintot kap ettől a hónaptól kezdve. Az államtitkárok fizetése 2 millió 321 ezer forintról 2 millió 651 ezer forintra emelkedett. Az összes politikai felsővezető új fizetéséről részletes információk találhatók az interneten.