III. Károly és Emmanuel Macron 475 ezer eurós vacsorája

Emmanuel Macron francia elnök és III. Károly brit király közös vacsorája 475 ezer euróba, azaz körülbelül 187,5 millió forintba került a francia adófizetőknek, amely extravagáns fogadás a Versailles-i kastélyban került megrendezésre. A francia számvevőszék jelentése szerint a vacsora során 165 ezer eurót költöttek az ételekre, míg további 40 ezer eurót az italokra, köztük egy üveg 2004-es Château Mouton Rothschild borra.

A vendégek kék homárt, rákot, csirke gomba gratint és brit, valamint francia sajtokból álló sajtválogatást fogyasztottak, desszertként pedig rózsasziromkrémből, málnából és licsiből készült macaront kínáltak. A fogadáson nemcsak III. Károly vett részt, hanem olyan hírességek is, mint Hugh Grant színész, Arsene Wenger futballmenedzser és Mick Jagger, a Rolling Stones énekese.

A francia Élysée-palota – Emmanuel Macron hivatala – tavaly rekordméretű, 8,3 millió eurós hiányt könyvelt el, amelynek egyik fő oka a brit király és Narendra Modi indiai miniszterelnök fogadásának magas költsége volt. A számvevőszék szerint az elnökség kiadásai a fogadások miatt 14 százalékkal nőttek az előző évekhez képest.

A francia elnökség a költségeket a diplomáciai teendőkkel indokolta, hangsúlyozva, hogy Franciaország szoros diplomáciai kapcsolatokat ápol számos országgal, és az államfő fogadásakor egyenértékű eseményeket szerveznek. Azonban a számvevőszék kifogásolta az elnökség utazástervezését, rámutatva, hogy több mint 830 ezer eurós költség keletkezett a lemondások miatt, köztük egy 500 ezer eurós németországi utazás, amelyet végül töröltek.

A számvevőszék elismerte néhány költségtakarékossági erőfeszítést is, például hogy a „100 főnél kisebb létszámú rendezvények” esetében a saját konyhai személyzetet részesítik előnyben a külső vállalkozókkal szemben.