A Szajna megtisztult, Kuttor-Bragmayer Zsanett a 26. helyen zárt

A Szajna folyó vízminőségének javulásával szerdára virradóra zöld utat kapott a női triatlon verseny 8 órakor, míg a férfiaké, amelyet keddről halasztottak el, 10:45-kor kezdődik. A magyar versenyzők között ott lesz Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (WT) szerdán reggel döntött arról, hogy a párizsi olimpiai triatlon versenyek a tervek szerint megrendezésre kerülhetnek-e. A Magyar Triatlon Szövetség kiemelte az atléták egészségének fontosságát, és a Szajna folyó vízszennyezettsége miatt korábban nem engedélyezte a versenyzőknek az úszást. A döntést a francia hatóságok által végzett vízminőségi tesztek alapján hozták meg. Amennyiben a folyó vize nem tisztul fel szerdáig, a versenyeket néhány nappal elhalaszthatják.

A párizsi olimpia szervezői tájékoztatták a triatlonistákat, hogy a Szajna folyó szennyezettségi szintje csökkent, így a női verseny 8 órakor, a férfiaké pedig – amelyet keddről halasztottak – 10:45-kor kezdődhet. A magyar résztvevők között szerepel Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor. A nők 1500 métert úsznak majd a Szajnában, 40 kilométert kerékpároznak Párizson keresztül, és 10 kilométert futnak. A férfiak ugyanezen a távon mérik össze az erejüket. Mindkét versenyen 55 induló lesz. A magyar csapat a kényszerű egy napos késés ellenére is a legjobb teljesítményre törekszik. Lipták Tamás, a magyar szövetség igazgatója izgatottan várja a versenyeket, és reménykedik a magyar sportolók kiemelkedő teljesítményében.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség egy rövid üzenetben "Úszunk" kijelentéssel erősítette meg a vízminőség javulását. A női versenyben Kuttor-Bragmayer Zsanett, aki a tokiói olimpián a 12. helyen végzett, szintén az 55 résztvevő között lesz. A férfi verseny ugyanazon a pályán 10:45-kor kezdődik, 55 résztvevővel. A kényszerű egy napos késés és a kezdési idő bizonytalanságának hatása a férfi versenyzőkre kérdéses marad.

Kuttor-Bragmayer Zsanett a 26. helyen zárt az 55 fős mezőnyből az olimpia női triatlonversenyén. A magyar versenyző jól kezdett, az úszásban a hetedik helyen volt, és a kerékpározásban is az élmezőnnyel haladt, de a futásban lemaradt. A futás első kilométerein még a 9. volt, de a végére elfogyott. A versenynek drámai hátteret biztosító macskaköves utak és a nedves-csúszós párizsi utak rengeteg áldozatot szedtek. A magyar versenyző végül 2:00:24 alatt teljesítette a távot. Az élen a francia Cassandre Beaugrand nyerte meg az olimpiai aranyat.