Orbán Viktor jelentős miniszteri fizetésemeléseket hajtott végre

Orbán Viktor miniszterelnök július 1-jével jelentősen megemelte a kormánytagok fizetését. A legtöbb miniszter fizetése 14 százalékkal, 3 millió 534 ezer forintra nőtt, míg Lantos Csaba és Nagy Márton éves bruttó fizetése meghaladja a 76 millió forintot.

A kormány többségének tagjai, akik eddig havi 3 millió 94 ezer forintot kerestek, most 3 millió 534 ezer forintos fizetést kapnak. Három tárcavezető, Csák János, Lantos Csaba és Nagy Márton korábban 5 millió forintos fizetésben részesültek, de Csák János lemondása után utódja, Hankó Balázs már csak 3,5 millió forintot keres, mivel civilben nem topmenedzser, hanem gyógyszerész volt. Lantos és Nagy most 27 százalékos emeléssel, havi 6 millió 362 ezer forintot vihetnek haza.

Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése is emelkedett, 4 millió 178 ezer forintról 4 millió 771 ezer forintra, de mivel ő képviselői tiszteletdíjat is kap, így összesen havi bruttó 6 millió 539 ezer forintot tehet zsebre. Az államtitkárok fizetése szintén 14 százalékkal emelkedett, az eddigi 2 millió 321 ezer forintról 2 millió 651 ezerre.

A miniszterek és államtitkárok fizetését nem törvény vagy más jogszabály, hanem maga a miniszterelnök állapítja meg saját hatáskörében, és ezzel a jogával élve hajtotta végre az emeléseket. Az ötödik Orbán-kormány megalakulása után a miniszterek fizetése először 33 százalékkal nőtt, majd tavaly márciusban 17,5 százalékos emelést követően idén ismét 14 százalékkal emelkedett. Az emelések a tavalyi átlagkereset-emelkedéshez igazodnak, kivéve Lantos és Nagy esetében, akiknél az emelés mértéke jóval magasabb, talán azért, mert náluk tavaly nem volt béremelés, miközben a „mezei” miniszterek járandóságát 17,5 százalékkal növelték.

A miniszteri fizetések alakulásáról a Miniszterelnöki Kabinet- és Kormányirodánál közérdekű adatigénylés keretében érdeklődtek, az adatokat pedig a kormányzati honlapon tették közzé. Ami a nemzetközi összehasonlítást illeti, a miniszterelnököt nem kell félteni, Európában az adott ország átlagkeresetéhez viszonyítva ő keres a legjobban. Az ötmillió forintos bérplafon csak az állami cégvezetőkre vonatkozik, a politikai vezetőkre azonban nem, így Lantos és Nagy Márton évi bruttó 76 millió forintot kereshet az Orbán-kormány tagjaként.

A TISZA Párt elnöke, Magyar Péter szerint vérlázító és pofátlan, hogy miközben sokan a létminimum alatt élnek, a miniszterek és a miniszterelnök fizetése jelentősen emelkedik. A párt kormányra kerülése esetén a miniszterek és a miniszterelnök fizetését a tanári bértáblához kötné, ahol a miniszterelnök fizetése nem haladhatná meg az I. besorolású pedagógus minimum fizetésének (538.000,- Ft) hatszorosát, a minisztereké pedig a négyszeresét. A TISZA Párt európai parlamenti képviselői minden hónapban félmillió forintot jótékonysági célra ajánlanak fel a fizetésükből, Magyar Péter pedig a fizetésének felét.