Árpád híd: Több mint 400 gyorshajtót értek tetten

Két hét alatt a rendőrség 408 gyorshajtót azonosított az Árpád hídon, ahol a leggyorsabb sofőr 147 km/órás sebességgel száguldott. A fokozott ellenőrzések a közlekedési tragédiák után indultak, és továbbiak várhatóak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság július 15-től július 28-ig tartó intenzív ellenőrzése során 389 sebességtúllépést rögzítettek az objektív sebességmérőkkel, míg mozgó rendőrautóból további 19 gyorshajtót sikerült tetten érni. Az elmúlt egy évben összesen 2538 felvétel készült gyorshajtásról, a rekordot egy 161 km/órás sebességgel száguldó sofőr tartja.

A rendőrség megállapította, hogy az Árpád hídon elkövetett sebességtúllépések száma és mértéke nem magasabb más fővárosi útszakaszokhoz képest. Azonban a közelmúltban történt tragédiák – mint a 2023. július 1-jén történt halálos kerékpáros baleset, és az idén július 3-án történt több halálos áldozattal járó baleset, amikor egy férfi egy lopott taxival a forgalommal szemben felhajtott a Pestről Budára vezető útpályára, és nagy sebességgel két autóval is összeütközött, ami az elkövető és rajta kívül további két ember halálát, négyen pedig megsérülését okozta – miatt szükségessé vált a fokozott ellenőrzés.

A gyorshajtók közül a legnagyobb bírságot, 78 ezer forintot, egy 125 km/órás sebességgel közlekedő sofőr kapta. Egy másik esetben egy részeg sofőrt, aki eltiltás hatálya alatt vezetett, elfogtak, és büntetőeljárás indult ellene, valamint 39 ezer forint közigazgatási bírságot is kiszabtak rá.

A rendőrség közleménye szerint az Árpád hídon továbbra is számítani lehet a fokozott ellenőrzésekre, amelyek célja a gyorshajtások visszaszorítása és a közlekedés biztonságának növelése. Az utóbbi kéthetes akció során összesen közel 850 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki a gyorshajtókra. Az Árpád-hídra először tavaly júliusban figyeltek fel, amikor halálos balesetet okoztak az egymással versenyző autósok. Az éven újabb balesetek történtek a hídon, egy újabb biciklis gázolás, majd egy ámokfutó a menetiránynak, nem megfelelő irányba hajtott fel a hídra és két ember halálát okozta. A hídon továbbra is csak egy kamera működik a bejelentett 45-ből.