OTP Bank és a földhivatali díjemelések

Az OTP Bank bejelentette, hogy áthárítja a tranzakciós illeték megemelését a mikro- és kisvállalkozásokra, míg a földhivatali díjak is jelentősen emelkedtek a tulajdoni lap lekérése és egyéb eljárások kapcsán.

Az OTP Bank csatlakozott azon pénzintézetek sorához, amelyek a tranzakciós illeték augusztus 1-jétől érvényes emelését továbbhárítják a mikro- és kisvállalkozásokra. Az állam által bevezetett új szabályozás szerint az átutalások illetéke 0,3%-ról 0,45%-ra, a készpénzfelvételé pedig 0,6%-ról 0,9%-ra nő, az utóbbi esetében a felső korlát eltörlésével. Az OTP Bank a forgalmi különdíjas számlacsomaggal rendelkező ügyfeleire hárítja át a teljes illetékemelést, így például 1 millió forintos elektronikus átutalás vagy készpénzfelvétel díja jelentősen megemelkedik.

A banknál léteznek forgalmi különdíj nélküli számlacsomagok is, amelyek 2013. február 3-ig voltak igényelhetők. Az ilyen számlacsomaggal rendelkező ügyfelek esetében az átutalások díjai hasonló módon emelkednek, de az átutalási díjakba építve, és a változások csak 2024. október 1-től lépnek életbe.

A földhivatali díjak terén is jelentős emelkedés történt. A kormány döntése értelmében a július 29-étől kezdeményezett eljárások díjai mintegy 60%-kal nőttek. A változások között szerepel a tulajdoni lapra felkerülő változásbejelentés, a jelzálogjog bejegyzésének és törlésének díja, valamint az elektronikusan és papír alapú tulajdoni lap lekérésének költsége is.

Lakáshitel felvétele esetén a díjemelés a THM értékében is megjelenik, de a teljes induló költséghez képest aránylag kis mértékű, így a THM értékére gyakorolt hatása minimális marad. Ezenfelül sok bank átvállalja a tulajdoni lap lekérésének vagy a jelzálogjog bejegyzésének díját, így ebben az esetben a hitelintézet viseli a drágulás terhét.

Az OTP Bank azonban az illetékemeléssel egyidőben, már csütörtöktől áthárítja az illetékemelést a mikro- és kisvállalkozásokra. A lakosság viszont egyelőre kimarad az emelésből a kormányzati díjemelés-stopnak köszönhetően. A bankok számára 2024. december 31-ig díjstopot rendelt el a kormány a lakosság felé. Mivel azonban a törvényi szabályozás általában nem tiltja, ezért a bankok a jelenlegi szabályok szerint legkorábban 2025. január 1-től már átháríthatják az illetékemeléssel kapcsolatos díjakat a lakosság felé is.

Ezek az emelések nem számítanak bele az éves inflációkövető díjemelésbe, amelyet a bankok számára felső határként megenged a jogszabály, így a jövő évben az inflációt meghaladó bankszámlás és bankkártyás költségemelkedésre számíthat a lakosság minden hazai banknál.