Egy magyar orvosnő is a fedélzeten volt az Egyiptomnál elsüllyedt luxushajón

Egy magyar állampolgár, egy 36 éves orvosnő is tartózkodott azon a luxushajón, amelyet a nagy hullámok egy zátonyra löktek, megsérült és végül elsüllyedt az egyiptomi Marsa Alam közelében június 26-án. A hajón lévő 24 turista közül, akik között francia állampolgárok is voltak, mindenkit, így a magyar orvosnőt is, sikerült időben kimenekíteni.

A baleset a Vörös-tenger partján fekvő Marsa Alam városának közelében, a Sataya-zátonynál történt, amely a búvárok körében rendkívül népszerű helyszín. A turisták egyhetes búvárkodásra érkeztek a térségbe, és a baleset idején még több nap állt volna előttük. A hajó süllyedése után a fedélzeten tartózkodókat más közeli hajókra szállították, és biztonságban visszatértek Marsa Alamba.

A baleset esti órákban történt, és a mentőhajók kilenc órát vettek igénybe, mire a parton ki tudtak kötni. A Telex információi szerint a magyar orvosnő a húgának üzent: „Ne aggódj, élek, de hajó elsüllyedt”.

A hajóroncsban maradtak a turisták értékes búvárfelszerelései is, amelyeket másnap helyi búvárok hiába próbáltak megkeresni. A magyar orvosnőnek és francia párjának azonban szerencséjük volt, mert a kimenekítéskor sikerült magukkal vinniük néhány kisebb táskát, így legalább néhány személyes tárgyuk megmaradt. A hajóról kimenekített magyar orvosnő testvére szerint a nővére és a francia párja jobban jártak, mint azok, akik mezítláb értek partra, és minden cuccuk a hajón maradt.

A 40 méter hosszú Exocet hajó, amely a francia Diving Attitude búvárszolgáltató tulajdonában állt, 2009 óta volt népszerű lakóhajó, és 2015-ben esett át jelentős átalakításon. A Diving Attitude csapata Facebook-oldalán fejezte ki megkönnyebbülését, hogy a hajón tartózkodó összes embert gyorsan evakuálták, és épségben visszatértek Marsa Alamba.

A baleset kapcsán a Vörös-tenger kormányzója, Amr Hanafy vezérőrnagy részletes jelentést ígért a korallzátonyban keletkezett károk mértékéről, míg Yasmine Fouad egyiptomi környezetvédelmi miniszter alapos vizsgálatot jelentett be a baleset okainak és hatásainak megállapítására. Az Ahram Online hírportál szerint Egyiptom különböző intézkedéseket hajt végre a korallzátonyok védelme érdekében, például bóják telepítésével akadályozzák meg a hajók lehorgonyzását a sérülékeny területeken.