Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai vezetőjének meggyilkolása

Irán bejelentette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai vezetőjének meggyilkolását, aki a Gázai övezetben lévő menekülttáborban született és korábban a Palesztin Hatóság miniszterelnöke volt. Az iráni média "cionista akcióval" hozza összefüggésbe halálát. Hanijeh és testőre halála után jelent meg Teheránban az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján beiktatásán.

A Hamász közleménye szerint „az áruló cionisták”, vagyis Izrael intézett támadást a vezetőjük szálláshelye ellen Teheránban. Ez az esemény követi azt, hogy több más Hamász vezetőt is megöltek egy január 2-án történt izraeli támadásban. A Hamász szerint Hanijeh halálát "izraeli légitámadás" okozta, bár Izrael nem kommentálta a halálát, de nyíltan célba vették Hanijeh-t és a Hamász vezetőit egy 2023. október 7-i mészárlás óta.

Hanijeh, aki 2017 óta vezette a Hamászt, egy menekülttáborban született a Gázai övezet közelében, és a Hamász soraiban emelkedett fel a politikai vezetői pozícióig. Részt vett béketárgyalásokon Jimmy Carterrel és más világvezetőkkel is találkozott. Áprilisban izraeli légitámadások ölték meg Hanijeh három fiát és négy unokáját. Hanijeh kijelentette, hogy haláluk nem befolyásolja a folyamatban lévő tűzszüneti és túszmegbeszéléseket.

Hanijeh-t, aki 1980 óta kulcsfigurája volt a Hamász mozgalomnak és 2006-ban szolgált a Palesztin Hatóság miniszterelnökeként, 2017-ben választották meg a Hamász politikai irodájának vezetőjévé, és 2018-ban az amerikai Államdepartementum terrorista személyként jelölte meg. Az utóbbi években Katarban és Törökországban élt, luxusszállodákból irányítva a terrorszervezetet, és magánrepülőjével Teherán, Isztambul, Moszkva és Kairó között repkedve. Az Iráni Forradalmi Gárda vizsgálatot indított az eset kapcsán, és Hanijeh-t és testőrét "vértanúknak" nevezték.

Jelentések említik egy izraeli rakétatámadást is, amely egy Hezbollah parancsnokot, Fuad Shukurt célozott meg Bejrútban, de az illető túlélte a támadást. Hanijeh utódjának kiléte jelenleg ismeretlen. Hanijeh a terrorszervezet elsőszámú politikai vezetője volt, de a gázai harcok direkt irányításában nem vett részt.

Ali Hamenej ajatollah szavait idézve, Irán "kemény büntetésre" számítatja Izraelt a Teheránban történt meggyilkolásért, és kötelességüknek tartják az Iráni Iszlám Köztársaság területén mártírrá vált vért megbosszulni. Izrael hivatalos kapacitásban még mindig nem kommentálta a Hanijeh életét követelő támadást, de a zsidó állam utcáin ünnepel a lakosság.

Elfogatóparancs volt ellene

Az Economx több ízben is beszámolt arról, hogy Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze május 20-án elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt. Az elfogatóparancs kiadását Hanijeh ellen is kérte.