Az új lakások piaca Magyarországon

Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 8972 lakás építését tervezik Magyarországon, ami 18%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. A fővárosban a tervezett lakások száma 70%-kal esett vissza, míg az országban összesen 4311 lakóépület építését tervezik.

Az első félévben 6027 új lakás épült, ami 18%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Budapest 8,3%-os csökkenést mutatott az új lakásépítések terén, ahol a XI. kerület adta az új lakások 46%-át. A Pest megyei új lakások száma 20%-kal csökkent, kivéve a Dél-Alföldön, ahol 15%-os növekedést tapasztaltak.

Az új lakások átlagos mérete 95,4 négyzetméterre csökkent. Az eladásra épült lakások aránya 59%, míg a saját használatra épülteké 38% volt. A többlakásos épületekben tervezett lakások száma 34%-kal csökkent, Budapesten különösen jelentős, 70%-os visszaesést mutatva.

A lakáspiac koncentrált, a fővárosban és környékén az eladásra szánt lakások 75%-a található. Az új lakások négyzetméterára Budapesten 1,35 millió forint, ami 3%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítés visszafogott teljesítményét a családi és ikerházak népszerűsége kompenzálja, amelyek iránt növekszik a vásárlók érdeklődése. Az új lakások árai közelítik a csúcsot, Budapesten és a megyeszékhelyeken csak csekély, 3%-os, illetve 2%-os emelkedést mutatnak. A fejlesztők promóciókat és kedvezményeket kínálnak a vásárlóknak, mivel a befektetők lassan térnek vissza az ingatlanpiacra.

Az év első felében az új lakások szállítása 18%-kal csökkent az országban az előző évhez képest. Kevesebb mint 9000 építési engedélyt adtak ki, ami szintén 18%-os csökkenést jelent. Budapesten kevesebb mint 10%-os csökkenést tapasztaltak, míg más városokban jelentősen visszaestek az adatok. A családi házak egyre népszerűbbek a vásárlók körében, a piaci részesedésük 34%-ra nőtt az öt évvel ezelőtti 22%-hoz képest. Magyarországon több mint 8000 új lakás volt eladó, ezek háromnegyede Budapest és környékén.

A gazdasági megtorpanás és a magas kamatok, valamint az energiaárak és infláció hatására a lakásépítési és otthonfelújítási piac visszaesést szenvedett. Az állami támogatások, mint a CSOK Plusz és a kibővített falusi CSOK, valamint az 5%-os lakásáfa meghosszabbítása 2026. december 31-ig, fontos ösztönzők lehetnek a lakásépítési szektor kilábalásához. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) szerint a lakhatási krízis csökkentéséhez és az ágazat fellendítéséhez is hozzájárulna egy állami/vállalkozói bérlakásépítési program intézményrendszerének kiépítése.