Súlyos biztonsági mulasztások a Trump elleni merényletkísérletnél

Az Egyesült Államok Titkosszolgálatának megbízott igazgatója, Ronald Rowe elismerte a biztonsági hiányosságokat, amelyek a Donald Trump elleni merényletkísérlet során történtek, és ígéretet tett a hasonló esetek megelőzésére irányuló intézkedésekre.

A törvényhozók kedden hallgatták meg az amerikai biztonsági tisztviselőket a Donald Trump volt amerikai elnök ellen a hónap elején elkövetett merényletkísérlethez vezető biztonsági mulasztásokról. Ronald Rowe, aki a titkosszolgálat megbízott igazgatójaként szolgál, részletesen beszámolt a történtekről a szenátus belbiztonsági és igazságügyi bizottságának közös meghallgatásán.

Rowe elmondta, hogy személyesen látogatott el a pennsylvaniai butleri szabadtéri nagygyűlés helyszínére, ahol a 20 éves Thomas Crooks egy AR-15 típusú puskával lövéseket adott le. A támadás során Trump jobb füle megsérült, egy résztvevő életét vesztette, és további két személy megsebesült.

A megbízott igazgató kifejezte szégyenérzetét a biztonsági mulasztások miatt, és elismerte, hogy nem biztosították megfelelően a helyszínt. Ezzel szemben állt elődje, Kimberly Cheatle hozzáállása, aki egy héttel korábban mondott le, miután nem volt hajlandó részletezni a biztonsági problémákat egy képviselőházi bizottság előtt.

Rowe hangsúlyozta, hogy már intézkedéseket hoztak a hasonló mulasztások megelőzésére, ami különösen fontos a november 5-i amerikai választások közeledtével, amikor is a kampány várhatóan még intenzívebbé válik. A megbízott vezető elmondta, hogy a merénylet őt és embereit is megérintette, sok álmatlan éjszakája volt a történtek miatt, és a hibáikat még a nyomozás lezárulta előtt elkezdik kijavítani.

A merényletkísérlet részleteiről szólva kiderült, hogy a lövész a lőszereket egy automatából vásárolta, és drónnal többször is körbepásztázta a területet. Civilek videózták le az elkövetőt, és egy testkamerás felvétel is kiszivárgott, amely szerint a titkosszolgálat tudott a lövészről.

Rowe elmondása szerint a titkosszolgálat nem tudott bevetni egy drónt a gyűlés előtt a mobilkapcsolati problémák miatt, ami lehetővé tette volna a fegyveres által irányított drón észlelését. Hozzátette, hogy az „irányelvek megsértését” elkövető ügynököket „felelősségre fogják vonni”, akár kirúgással is. A megbízott vezető szeretné elérni a Secret Service belső és a helyi rendőrséggel való kommunikációjának megreformálását, mivel a merénylővel kapcsolatos gyanúk „megrekedtek vagy elszigetelődtek” egy olyan kommunikációs csatornán, amelyet főként állami és helyi rendőrök használnak.

Paul Abbate, az FBI igazgatóhelyettese nem tudott válaszolni arra, hogy a fegyveres, Thomas Matthew Crooks hogyan tudott puskával feljutni a háztetőre. Abbate hozzátette, hogy ügynöksége még mindig próbálja azonosítani a fegyveres indítékát, és találtak egy közösségi média fiókot, amelyről úgy vélik, hogy a férfihoz köthető. A bejegyzések antiszemiták, bevándorlásellenes témákkal foglalkoznak és politikai erőszakot szorgalmaznak, a helyettes szerint szélsőségesnek mondhatók.

Donald Trumpot, az Egyesült Államok korábbi elnökét és a novemberi elnökválasztáson újrainduló republikánus elnökjelöltet július 13-án lőtték meg a pennsylvaniai Butlerben tartott választási gyűlésén. A lövések után Trump a vérző füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott. A republikánus elnökjelöltet ezután testőrei gyűrűjében vitték le a színpadról. Trump végig eszméleténél volt, mielőtt a biztonságiak elszállították, a tömeg felé tartotta a felemelt öklét – ekkor készült el a mára ikonikussá váló fotó. A merénylet után Trump azt nyilatkozta, tisztában van az erről készült fényképek jelentőségével.