Szamárköhögés járvány Magyarországon

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a szamárköhögés megerősített eseteinek száma Magyarországon, ami már hivatalosan is járványos terjedésre utal. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint 76 esetet jelentettek be, szemben az elmúlt 20 év 36 esetével.

Az NNK epidemiológiai osztályának vezetője, Galgóczi Ágnes szerint a szamárköhögés Magyarországon epidemikus terjedésben van. A legutóbbi 32 gyanús eset negyede egy év alatti gyermekeket érint, akik csak részleges védettséggel rendelkeznek az első, 2 hónapos korban kapott oltás miatt. Két csecsemő már életét vesztette a fertőzés következtében különböző országrészekben.

A szamárköhögés elleni utolsó oltást 12 éves korban adják, de az idő múlásával a védettség csökken, így a felnőttek is fogékonyak lehetnek a fertőzésre. A NNK azt javasolja, hogy a terhes nők és az újszülöttekkel foglalkozó személyek ismételt oltást kapjanak. A vakcinát receptre lehet beszerezni a gyógyszertárakban.

A szamárköhögés gyanújával bejelentett esetek az ország minden megyéjéből érkeztek, és az NNK már 185 gyanús esetről beszélt idén. A gyermekorvosok hangsúlyozzák, hogy a szamárköhögés életveszélyes lehet a fiatal csecsemők számára a folyamatos köhögés okozta intenzív légzési nehézségek miatt.

Az elmúlt hetekben a rendkívül gyors esetszám-felfutás ellenére az NNK és illetékesei rendre azt hangoztatták, hogy nincs járványhelyzet a szamárköhögés-betegség tekintetében Magyarországon. Kezdetben ezt azzal indokolták, hogy nem minden megyében regisztráltak esetet, ezért nincs országos járvány, majd később azzal érveltek, hogy az előfordulás szórványos. Azonban a helyzet változott, és a hivatalos járványügy is felismerte, hogy a betegség járványszerűen terjed.